Quantcast

Rotušės gimtadienio proga – garsų ir šviesų spektaklis

  • Teksto dydis:

Vėlų sekmadienio vakarą kauniečiai galėjo stebėti šviesos ir garso spektaklį ant Kauno rotušės sienų. Taip buvo paminėtas 472-asis šios baltosios gulbės gimtadienis.

Žaismingoje meninėje akcijoje buvo galima įžvelgti pastato statybų, istoriniai laikai.

Gimtadienio šventė prasidėta Kauno pavieto laisvųjų šaulių istorinės patrankos salvėmis, vėliau aikštėje vyko gatvės šokėjų pasirodymai, rotušės balkone skambėjo gyva muzika.

Sumanymas švęsti rotušės pastato jubiliejų kilo Rotušės aikštės draugijai, kurios nariai rūpinasi aikštės ir senamiesčio reikalais ir kuria naujas tradicijas mieste. Šventės idėjos sumanytojas Kauno rotušės ceremonmeisteris Kęstutis Ignatavičius džiaugėsi, kad šios šventės tradicija kasmet į aikštę pritraukia vis daugiau žmonių, kurie myli savo gimtąjį miestą, domisi jo istorija, palaiko gražias iniciatyvas. Ši šventė patraukia ir užsienio svečių dėmesį, nes turistai visuomet tikisi pagrindinę senamiesčio aikštę rasti gyvą ir įdomią.

Iš Kauno rotušės istorijos

Istorija mena, kad kertinis senosios Kauno rotušės akmuo buvo padėtas 1542 m. liepos mėn. 28 d. Šiuo metu Kauno rotušėje tuokiamos poros, priimami garbingi miesto svečiai, pasirašomos sutartys, vyksta oficialūs renginiai.

Per ilgą gyvavimo istoriją Rotušės pastate buvo įsikūrusi Kauno miesto valdžia – miesto magistratas, suolininkų teismas. Rekonstruojant senąją Kauno Rotušę, pastato priegose po grindiniu buvo rastos devynios vaško lydymo krosnys.

XV-XVI amžiuje vaškas sudarė didžiausią Kauno eksporto dalį. Jis buvo surenkamas iš Kauno apylinkių bitininkų ir parduodamas lietuvišką vašką dėl geros kokybės itin vertinusiems Nemunu į Kauną atplaukiantiems pirkliams iš Vakarų.

2002 m. privačios iniciatyvos pastangomis viena iš krosnių buvo parengta eksponavimui Rotušės aikštėje. Tapo taip populiaru mesti monetas į krosnies vidų, kad buvo pradėta galvoti apie sukauptų monetų panaudojimą.

Prieš porą metų Rotušės aikštės draugija sukūrė tradiciją iš krosnies surinktas monetas per šv. Mikalojaus – Kauno miesto globėjo – dieną (gruodžio 6-ąją) įteikti senamiestyje veikiančioms labdaros organizacijoms.



NAUJAUSI KOMENTARAI

siaip

siaip portretas
nlb kas vaiksto i savivaldybes tokius puslapius,galejo siaip ir bent per tv pareklamuot, nes tikrai daug kas nezinojo,kas uztaike tas uztaike gaunas,kas senamiestyj buvo....

tik

tik portretas
Kauno savyvaldybės puslapyje buvo prašyta jog bus gimtadienis...

Mariukas

Mariukas portretas
gal zinot kaip tie vaikinukai pasivadine is panevezio kur sokinejo salto makalto? istikro lb domina dainos pavadinimas,kuri grojo per ju pasirodyma???? aciu :)
VISI KOMENTARAI 6

Galerijos

Daugiau straipsnių