Quantcast

Oficialu: Kaune jau veikia A. Brazausko hidroelektrinė

Šiandien Kauno hidroelektrinei oficialiai suteiktas Algirdo Brazausko vardas. Pirmadienį popiet vardo suteikimo iškilmėse Kaune dalyvavo ir prezidento našlė Kristina Brazauskienė.

Šiandien Kauno hidroelektrinei oficialiai suteiktas Algirdo Brazausko vardas. Pirmadienį popiet vardo suteikimo iškilmėse Kaune dalyvavo ir prezidento našlė Kristina Brazauskienė, dukterys Laima Mertinienė ir Audronė Ūsonienė, premjeras Algirdas Butkevičius, kiti buvę bendražygiai.

A. Butkevičius, prieš atidengdamas prezidento atminimo lentelę, teigė, jog susirinkta pagerbti du Lietuvos simbolius – A. M. Brazauską ir hidroelektrinę.

A. M. Brazausko garbei jo vardu pavadinti elektrinę buvo svarstoma jau seniai. Tam nepritariantieji akcentavo, kad prezidentas statant hidroelektrinę jos direkcijoje dirbo trumpą laiką, nepateikė jokių vertingų pasiūlymų.

Kauniečių apklausos niekas nerengė, bet prieš trejus metus Kauno savivaldybės Pavadinimų sumanymo ir atminimo įamžinimo komisija taip pat patarė nekeisti hidroelektrinės pavadinimo, nes nė viena elektrinė Lietuvoje neturi suasmenintų pavadinimų. Be to, Kaune galioja tvarka mirusio žmogaus vardu pavadinti objektus ne anksčiau kaip praėjus dešimčiai metų po jo mirties. Prezidentas A. M. Brazauskas mirė 2010 m. birželio 26 d. 

A. Butkevičius kalbėjo, kad suteikiant vardą hidroelektrinei prezidentas pagerbtas už visus jo nuopelnus šaliai.

„Drąsiai reikia pasakyti, kad jis vienas didžiausių kūrėjų Lietuvos istorijoje. Svarus A. M. Brazausko indėlis į Kauno hidroelektrinės statybą paskatino ją pavadinti prezidento vardu. Jis didžiavosi prisidėjęs prie šio išskirtinio Lietuvoje objekto statybos.“, – sakė premjeras.

A. M. Brazausko dukterys taip pat džiaugėsi, kad hidroelektrinei pagaliau suteiktas jų tėvo vardas. Jų teigimu, šis objektas prezidentui buvo labai svarbus, čia buvo jo karjeros pradžia, apie elektrinę jis dažnai šnekėdavo. 

Kauno meras konservatorius Andrius Kupčinskas BNS pirmadienį sakė, kad Vyriausybė nederino vardo suteikimo su Kauno miesto savivaldybe.

„Į savivaldybę nebuvo kreiptasi, tai yra vyriausybinis sprendimas. Aišku, pats objektas nepavaldus ir nepriklauso Kauno miesto savivaldybei, tai formaliai žiūrint, to suderinimo nereikėjo. Bet kai buvo svarstoma dėl inžinieriaus Miškinio vardo suteikimo Kleboniškio tiltui, tai Susisiekimo ministerija atsiklausė. Aišku, nesuorganizuosi referendumo kokio ar gyventojų apklausos, bet bent jau formaliąja prasme su savivaldybe būtų buvę neprošal derinti tą klausimą. Įvykę kaip įvykę, mes nekvestionuojame tokio dalyko“, – tvirtino meras.

A. M. Brazausko vardą jau yra gavusi mokykla Kaišiadoryse, kur jis mokėsi. Kauno technologijos universitetas jam yra suteikęs Garbės daktaro vardą. A. M. Brazausko vardu norėta pavadinti Žirmūnų tiltą Vilniuje, bet tai neįvyko.

Pervardintą elektrinę valdo „Lietuvos energijos“ grupė.

Pirmieji elektrinės statybos darbai prasidėjo 1955 m. lapkritį. Pirmasis energetinis blokas pradėjo veikti 1959 m. gruodį.



NAUJAUSI KOMENTARAI

ergo

ergo portretas
nemanau, kad sovietiniai veikėjai nusipelnė tokios garbės, ypač dėl to, kad posovietiniu laikotarpiu sulindo į valdžią ir skubėjo prichvatizuoti

JO

JO portretas
Brazauskas - kyšių ir korupcijos tėvas. Įdomu kokie jo santykiai buvo Daktaru Henyte ???

jis

jis portretas
wilno sugebejo atsilaikyti politiku terorui, o kaunas pasidave be kovos...
VISI KOMENTARAI 16

Galerijos

Daugiau straipsnių