Quantcast

Mokykla – nepakantumo psichotropinėms medžiagoms zona

  • Teksto dydis:

„Žalingi įpročiai – rūkymas, psichotropinių medžiagų vartojimas – mūsų kasdienybė. Tenka tik apgailestauti, kad jie skinasi kelią į mokyklas. Turime kurti naują požiūrį į šias problemas – tik tada galėsime pradėti kovoti ir padėti mūsų vaikams“, – kalbėjo Kauno rajono meras Valerijus Makūnas, į išplėstinį pasitarimą apie narkotikų vartojimo prevenciją pakvietęs įvairių sričių specialistų, ugdymo įstaigų vadovų, policijos atstovų.

Reikia kalbėti garsiai

Visos Kauno rajono savivaldybės ugdymo įstaigos dalyvauja ir įgyvendina įvairias prevencines programas apie psichotropinių medžiagų vartojimą: rengia seminarus vaikams ir jų tėvams, organizuoja vaikų vasaros stovyklas. Taip pat aktyviai bendradarbiauja su policija. „Esame išskyrę jau ne vieną rizikos zoną prie mokyklų, kur ne pamokų metu būriuojasi daug paauglių. Šiose vietose policija tris keturis kartus per savaitę vykdo stebėseną su dronais. Jiems talkina ir Kauno rajono savivaldybės Viešosios tvarkos skyriaus darbuotojai“, – pasakojo Kultūros, švietimo ir sporto skyriaus vedėjas Jonas Petkevičius. Taip pat savivaldybė tęsia programą „Saugi mokykla“, pagal kurią perkamos vaizdo stebėjimo kameros švietimo įstaigoms.

„Gana kalbėti apie pūkuotus dalykus. Neužtenka turėti vaizdo stebėjimo kamerų ir matyti, kad mokinys rūko, – reikia garsiai apie tai pasakyti mokytojui, mokyklos vadovui, o jis turi informuoti tėvus: matėme jūsų vaiką rūkantį“, – pabrėžė Raudondvario gimnazijos direktorė Vaida Trofimišinienė.

Ji įsitikinusi, kad mokykla turi būti nepakantumo narkotikams ir rūkalams zona. „Kad tai pasiektume, turi įsitraukti visa mokyklos bendruomenė. Biologijos mokytojas per pamokas turi pasakyti, kokią žalą organizmui gali sukelti narkotikai, chemijos – kokia jų sudėtis, fizinio lavinimo mokytojas negalinčiam nubėgti 100 m turi paaiškinti, kad oro jam trūksta, nes rūko“, – akcentavo V. Trofimišinienė.

Turime kurti ir palaikyti dialogą tarp tyrimų, politikos ir praktikos, sutelkti dėmesį į jaunų žmonių socialinių aplinkų kūrimą ir taip bandyti daryti įtaką jų elgesiui.

Juozo Lukšos gimnazijos direktorius Vidmantas Vitkauskas pastebėjo, kad dažnai tėvai visą atsakomybę už vaiką palieka mokykloms ir nepripažįsta, kad jo atžala elgiasi netinkamai. Ši gimnazija jau pasitvirtino naują tvarkos aprašą, kaip turėtų elgtis mokykla ir jos darbuotojai, jeigu nustatoma, kad vaikai turi psichotropinių medžiagų, jas vartoja ir pan.

Tėvų apklausa

Kauno rajono visuomenės sveikatos biuro (KRVSB) direktorius Laurynas Dilys apžvelgė, kokias prevencines priemones per pastaruosius mėnesius vykdė jo vadovaujama įstaiga. Raudondvario ir VDU Ugnės Karvelis gimnazijose atlikti aplinkos paviršių testavimai dėl narkotinių medžiagų ir pastarojoje rasta teigiamų mėginių.

„Rudenį startavome su projektu „Vartokime kiną“, kuriame dalyvaus 1,5 tūkst. moksleivių. Tai interaktyvus ir novatoriškas būdas spręsti visuomenei aktualią problemą – pakaunės moksleiviai eina į kino seansus-filmų terapiją“, – sakė L. Dilys.

KRVSB vykdė apklausą: teiravosi, kokiomis temomis tėvams organizuoti mokymus, seminarus. Apklausoje dalyvavo 1,5 tūkst. Kauno rajono mokinių tėvų, jie išsakė, kad labiausiai norėtų sulaukti patarimų, kaip kalbėti su paaugliu apie psichotropinių medžiagų žalą organizmui, apie lytinį švietimą ir pan. „Atlikę apklausą subūrėme per 2 tūkst. aktyvių tėvų grupę, kurioje dalysimės jiems naudinga informacija, o jie galės klausti, kas jiems rūpi“, – teigė KRVSB direktorius.

Interaktyvias prevencines priemones jaunimui taiko ir Kauno rajono pedagoginė psichologinė tarnyba.

Vartojimas auga

Kauno rajono jaunimui posėdyje atstovavęs Raudondvario gimnazijos Kulautuvos skyriaus auklėtinis Matas Šmatauskas patvirtino, kad psichotropinių medžiagų vartojimas yra labai paplitęs tarp jaunimo. „Mokinių sąmonė yra labai paveikta dėl vartojamų priemonių, todėl nebeužtenka tik sakyti, kad narkotikai yra blogis, kokią žalą jie daro organizmui. Vaikai bijo rimtų padarinių – kai pamato, kad policijos pareigūnai ką nors pagavo ir už tai gresia atsakomybė“, – aiškino moksleivis.

Kauno rajono policijos komisariato viršininkė Monika Puškovienė patvirtino paauglio žodžius, kad psichotropinių medžiagų vartojimas auga: praėjusią savaitę dėl narkotinių medžiagų turėjimo ir vartojimo Kauno rajone pradėti šeši ikiteisminiai tyrimai ir juose figūruoja nepilnamečiai. „Policija nori aktyviau dirbti kartu su mokyklomis, galime ne tik stebėti švietimo įstaigas dronais, bet ir organizuoti tikrinimus  mokyklų viduje“, – teigė M. Puškovienė.

Socialinė apklausa

Profesorius, įvairių sociologinių tyrimų autorius Gediminas Merkys įsitikinęs, kad Kauno rajonas turi visas priemones kovai su šia problema. „Jūs nuosekliai kuriate aplinkas, kuriose jaunimas gali aktyviai leisti laiką, sportuoti, o ne skirti laiką žalingiems įpročiams. Vykdote daug prevencinių programų, tačiau tam, kad kovotumėte su problema, turite turėti konkrečių duomenų, kur slypi pavojai, kokios priežastys“, – teigė mokslininkas. G. Merkys įvardijo ir kitą blogybę Lietuvos švietimo įstaigose – nenorą matyti blogybių.

Kauno rajono savivaldybė planuoja vykdyti sociologinį tyrimą apie psichotropinių medžiagų vartojimą, kuriame būtų pateikta analizė ir rekomendacijos kovai su šia problema.

Susitikimo metu buvo nuspręsta mero potvarkiu sudaryti darbo grupę, kuri turės parengti priemonių planą. Kito posėdžio metu planuojama aptarti gerąją Islandijos praktiką šioje srityje. „Turime kurti ir palaikyti dialogą tarp tyrimų, politikos ir praktikos, sutelkti dėmesį į jaunų žmonių socialinių aplinkų kūrimą ir taip bandyti daryti įtaką jų elgesiui“, – sakė meras.



NAUJAUSI KOMENTARAI

praktiškai

praktiškai portretas
reikia informuoti Armonaite.....

erda

erda portretas
Lai nejuokina,-nepakanti :D
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių