Quantcast

Kviečia išmesti netinkamus žodžius

Vaikus auginantys kauniečiai turi progą atsikratyti žodžių, kuriais pravardžiuoja savo atžalas. Žioplys, kvailys, karvė, nemokša ir kitus "nekaltus" žodžius akcijoje "Nustokime barti, pradėkime girti" tėvai galės tiesiog išmesti.

Smurtauja emociškai

Netinkamus žodžius šeštadienį nuo 12 val. iki 18 val. galima bus išmesti į prekybos centre "Molas" stovinčią specialią dėžę. Akcijos savanoriai pro šalį einančius žmones kvies į korteles surašyti žodžius, kuriuos jie vartoja bardami ir auklėdami savo vaikus. Kortelę įmetę į dėžę, tėvai gaus kitą kortelę su vaiką pagiriančiais ir skatinančiais žodžiais.

Akciją "Nustokime barti, pradėkime girti" visoje Lietuvoje organizuojančio Paramos vaikams centro vadovė Aušra Kurienė sakė, kad emocinis smurtas, kurį patiria vaikai, vadinami tokiais žodžiais, yra bet kokio smurto pagrindas.

"Kadangi šiuo metu žiniasklaidoje yra daug piktinimosi vaikais, formuojama nuomonė, kad mūsų atžalos yra kažkokie monstrai, siaubūnai ir tuoj mums reikės jų saugotis. Todėl norime inicijuoti diskusiją, kaip vadinant tokiais žodžiais galima užauginti monstrą ir kaip sukuriant pagarbius bei orius santykius galima užauginti žmogų", – sakė psichologė A.Kurienė.

Kuria savivertę

Pasak jos, netinkamų žodžių išmetimas yra tam tikras simbolinis veiksmas. "Akcijos metu stebime žmones, kaip sekasi tuos žodžius rašyti, kaip jie reaguoja. Vieniems tie žodžiai liejasi laisvai, kiti sako, kad tikrai niekada jokių blogų žodžių nevartoja ir susikaupę tokių ieško. Bet girdime ir tokių, kurie yra nustebę, kodėl negalima vadinti vaiko žiopliu, jei yra žioplas?" – anot A.Kurienės, tuomet ir prasideda diskusija, ar dabar jau nebegalima vaikų iš viso drausminti.

"Mes kalbame apie balansą. Žinoma, kad augindamas atžalą turi jį ir sudrausminti, ir turbūt pavadini žiopliu ar dar kaip nors. Klausimas, koks yra balansas? Ką turi vaikas padaryti, kad per dieną pelnytų bent poros pagyrimų? Ar užtenka tiesiog būti savo tėvų vaiku, ar reikia dar nusilenkti mamai už pusryčius?" – ironizavo psichologė.

Pasak jos, pagyrimai vaikui suteikia žinojimą, kad jis yra žmogus, vertas meilės, žmogus, sukeliantis kitiems džiaugsmą, kuriam sekasi, pavyksta, kuris iš esmės yra tinkamas būti kartu su kitais. Tokie vaikai yra iniciatyvesni ir labiau siekia tikslų.

"Kaip gali sakyti vaikui, kad jis yra kvailys, bet turi daugiau mokytis? Jeigu jis yra kvailys, tai jam nereikia mokytis. Arba melagis, bet turi sakyti tiesą? Privalai vaikui pasakyti, kad jis pamelavo, bet kartu turi pasakyti, kad jis yra sąžiningas žmogus ir kad gali nemeluoti, gali būti padorus. Tai formuoja vaiko savivertę, susivokimą apie savo vietą šiame pasaulyje ir apie santykius su kitais žmonėmis. Kokiam reikia būti, kad žmonės tave mėgtų", – aiškino A.Kurienė.

Rinks populiariausius

Akcija "Nustokime barti, pradėkime girti" organizuojama visą savaitę įvairiuose Lietuvos miestuose. Jos rezultatai bus apibendrinti balandžio 30 d. Seime vyksiančioje tarptautinėje konferencijoje "Apsaugok mano vaikystę!"

Anot A.Kurienės, tokiais renginiais Paramos vaikams centras mini savo veiklos 20-metį: "Ši akcija tam tikra prasme simbolizuoja mūsų požiūrį į vaikus ir viso mūsų darbo prasmę. Manome, kad geri tėvų santykiai su atžalomis yra mūsų sveikos visuomenės pagrindas."
Į akciją įsitraukė ir įvairios įstaigos bei institucijos, kurios surinktus žodžius atsiųs centrui. Blogų žodžių atsikratyti galima ir elektroniniu būdu surašant juos Paramos vaikams centro tinklalapyje.

"Po akcijos turėsime didelę urną su žodžiais, bandysime apibendrinti, kokie yra populiariausi vaikų menkinimo žodžiai. Vyks spaudos konferencija – apibendrinsime rezultatus ir paaiškinsime, kas yra emocinis smurtas", – pasakojo A.Kurienė.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių