Quantcast

A. Kupčinskas: permokos už dujas grąžinimo tvarka nuskriaus kauniečius

  • Teksto dydis:

Kauno meras Andrius Kupčinskas teigia, kad sprendimas apie 280 mln. litų permoką grąžinti per 2015-2016 metus yra socialiai neteisingas.

Permokos už Rusijos dujų koncerno „Gazprom“ pirktas dujas grąžinimo tvarka nuskriaus Kauno šilumos vartotojus, mano miesto meras.

Andrius Kupčinskas teigia, kad sprendimas apie 280 mln. litų permoką grąžinti per 2015-2016 metus yra socialiai neteisingas.

„Šis principas ekonominiu ir socialiniu požiūriu yra neteisingas, nes tokiu būdu vienų vartotojų sumokėti pinigai bus tiesiog perduodami kitiems. Tarp jų permokėtos lėšos iš vieno energetikos sektoriaus, pavyzdžiui, šilumos ūkio, gali patekti į kitą, pavyzdžiui, į elektros gamybą ar pramonę. O tai jau yra kryžminis subsidijavimas“, – rašte Vyriausybei teigia A.Kupčinskas.

Anot jo, permokos grąžinimo tvarka nuskriaus Kauno vartotojus, kuriems šiluma tiekiama centralizuotai. Meras nurodo, kad nuo 2013 metų pradžios ir iki šių metų gegužės pradžios savivaldybės valdoma „Kauno energija“ iš „Lietuvos dujų“ nupirko dujų už 30,6 mln. litų, o „Gazprom“ pritaikius 20,95 proc. nuolaidą, jos permokėta suma už šį laiką siekia 6,4 mln. litų.

Mero teigimu, dėl investicijų į biokuro gamybą Kaune ši permoka nepasieks galutinių vartotojų.

„Planuojama, kad jau 2015 metais didžioji šilumos dalis Kauno mieste ir rajone bus pagaminta iš biokuro. Taigi, 2015 metais perkant mažiau dujų šilumos gamybai, kompensacija už perkamas dujas nepasieks bendrovės („Kauno energijos“ - BNS) ir galutinių šilumos vartotojų, o 2013 ir 2014 metais permokėtos lėšos atitinkamai „nukeliaus“ į kitus miestus ar sektorius“, – sako A.Kupčinskas.

Anot jo, „Kauno energija“ atgaus mažą dalį permokos ir dėl to, kad nuo kitų metų įmonė įpareigota pirkti dujas iš „Litgas“, kuri prekiaus SGD dujomis. Skaičiuojama, kad dėl to „Kauno energija“ iš „Lietuvos dujų“ kitąmet nupirks mažiau kaip penktadalį 2013-2014 metais suvartoto kiekio.

Vyriausybė pirmadienį pritarė Energetikos ministerijos parengtam nutarimo projektui dėl permokos už dujas grąžinimo nebuitiniams vartotojams. Permoką per 2015-2016 metus grąžins bendrovė „Lietuvos dujos“.


Šiame straipsnyje: permokaDujosGazpromšildymas

NAUJAUSI KOMENTARAI

henrieta

henrieta portretas
koks idiotas patikejo, kad permoka grazins?! ha ha ha jeigu grazintu, tai tikriausiai kupcinskas pradetu miestui dirbt arba ateitu vel vasara sausio 1-aja!

Anupras

Anupras portretas
Kaip Kauno dujos ruošiasi kompensuoti permoką už dujas privatiems vartotojams?

mizantropas

mizantropas portretas
siūlau tam "siaubas, koks fašizmas" varyti pas savo poną pitekantropą putkiną, kuris kitus pitekantropus, čia besireiškiančius priims su didele meile. Ko čia sėdite, varykite pas putkiną, kremliaus žiurkės.
VISI KOMENTARAI 15

Galerijos

Daugiau straipsnių