Quantcast

Kulautuvos veidą pakeitė milijonas eurų

Per keletą metų kai kurios Kulautuvos viešosios vietos pasikeitė iš esmės: ėmęs pelkėti Žvyro karjeras dabar išvalytas ir traukia šiuolaikiškai įrengtais paplūdimiais, prieiga neįgaliesiems, sporto įrenginiais, sutvarkyta Kulautuvos vasaros estrados aikštelė.

Per keletą metų kai kurios Kulautuvos viešosios vietos pasikeitė iš esmės: ėmęs pelkėti Žvyro karjeras dabar išvalytas ir traukia šiuolaikiškai įrengtais paplūdimiais, prieiga neįgaliesiems, sporto įrenginiais, sutvarkyta Kulautuvos vasaros estrados aikštelė.

Skulptūra atrodė liūdnai

Visa tai įrengta, sutvarkyta ES, valstybės ir savivaldybės lėšomis. Kauno rajono savivaldybės administracijai įgyvendinus projektą "Kulautuvos miestelio gyvenamosios infrastruktūros ir aplinkos gerinimas pritaikant bei atnaujinant gamtos bei kultūros paveldo objektus viešam naudojimui", buvo rekonstruota senoji Kulautuvos vasaros estrados aikštelė, įrengtos sėdimos vietos, Kulautuvos rekreacinės paskirties miško parke įrengti šviestuvai, išvalyti Nerėpos upelio tvenkiniai, restauruota Švč.Mergelės Marijos skulptūra ir baliustrada, šalia tvenkinių sutvarkyta aplinka, įrengti suoliukai ir apsauginės tvorelės.

Skulptoriaus Stasio Stanišausko sukurta Švč.Mergelės Marijos skulptūra Kulautuvos centre iškilo 1934 m., visai Lietuvai švenčiant prezidento Antano Smetonos 60-metį. "Prie Švč.Mergelės Marijos skulptūros mėgstama susitikti, pasivaikščioti. Džiugu, kad dabar kulautuviškiai gali matytis prie atnaujintos skulptūros. Anksčiau ji atrodė labai liūdnai: aptrupėjusi, balta skulptūra ir baliustrada buvo apsinešusios, patamsėjusios, užrašas, kad skulptūra skirta A.Smetonos 60-mečiui, buvo nebeįskaitomas", – pastebėjo Kulautuvos seniūnė Eglė Valiauskienė.

Nusipelnė Mėlynosios vėliavos

Daugiausia darbų atlikta buvusiame Žvyro karjere ir Nemuno pakrantėje. Buvo suformuotas ir sutvarkytas karjero paplūdimys: išvalytas ėmusio pelkėti karjero dugnas, pakrantės. Krūmais ir žole apaugusios pakrantės tapo smėlio paplūdimiu, pritaikytu žmonių poilsiui: įrengta gelbėjimo stotis su medicinos punktu, laiptai į paplūdimį, pontoninė valčių prieplauka, persirengimo kabinos, žaidimų aikštelės vaikams, tinklinio aikštelė, treniruokliai ir kiti sporto įrenginiai, specialiu taku (pandusu) į vandenį gali patogiai nusileisti neįgalieji. Aplink karjerą įrengti LED tipo šviestuvai, prie paplūdimio – automobilių aikštelės. Šis paplūdimys vienintelis Kauno rajone atitinka tarptautinius Mėlynosios vėliavos reikalavimus.

Seniūnijos ir bendruomenės lėšomis, paplūdimyje buvo įrengta tinklinio aikštelė. "Ateityje planuojame paplūdimį plėsti. Visai šalia karjero teka Nemunas, ketiname ir jo pakrantėje įrengti paplūdimį. Anksčiau upėje niekas nesimaudė, bet dabar vanduo gerokai švaresnis – atsiranda besimaudančiųjų", – pastebėjo Kauno rajono savivaldybės administracijos direktorius Ričardas Pudževelis.

Taps kurortine vietove?

Projektas "Kulautuvos miestelio gyvenamosios infrastruktūros ir aplinkos gerinimas pritaikant bei atnaujinant gamtos bei kultūros paveldo objektus viešam naudojimui" įgyvendintas pagal 2007–2013 m. Sanglaudos skatinimo veiksmų programos I prioriteto "Vietinė ir urbanistinė plėtra, kultūros paveldo ir gamtos išsaugojimas bei pritaikymas turizmo plėtrai" priemonę "Prielaidų spartesnei ūkinės veiklos diversifikacijai kaimo vietovėse sudarymas". Projekto vertė – 1,2 mln. eurų. Įgyvendinant projektą, investuota 1 mln. eurų ES lėšų, 88,7 tūkst. eurų – valstybės biudžeto ir 88,7 tūkst. savivaldybės lėšų. Projekto partneris – Lietuvos sveikatos mokslų universiteto ligoninė Kauno klinikos.

"Panaudodama ES, savivaldybės ir valstybės biudžeto lėšas, Kulautuva keičia veidą: tampa patrauklesnė ne tik vietiniams, bet ir turistams. Tikimės, kad įgyvendinti projektai padės jai siekti kurortinės vietovės statuso", – vylėsi E.Valiauskienė.



NAUJAUSI KOMENTARAI

XLX

XLX portretas
Kodėl visi komentatoriai tokie pikti? Ar bent vienas iš jų nors pirštą pajudino (išskyrus kompiuterio klaviatūros baksnojimą) kad jo miestas, miestelis ar kaimas pasidarytų gražesnis ...

nesidžiaukit

nesidžiaukit portretas
prie Nemuno prieplaukos jau ir elektros stulpai dinge,ir kavinukė prapuolė ........jai tas prieštvaninis '' Tolstojus'' tik sekmadieniais plauks greit vanduo viską nuplaus ........

Tadas

Tadas portretas
Jei ta skulptura but buvus kam nors reikalinga - zmones patys butu ja atrestaurave. Kiek ten to gipso reikia ir baltu dazu, vieni niekai.
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių