Quantcast

Kauno meras V. Matijošaitis: gyvenu su Broške

Dienraščio „Kauno diena“ rašinys

"Lovą rytais įpratau pats pasikloti. Atsikeliu 6 val. ryto ir neišeinu iš miegamojo, kol nepasikloju lovos. Broškė juk nepaklos", – atvirauja V.Matijošaitis.

Atsipalaiduoja medžioklėje ir prie prabangaus automobilio vairo, mėgsta būti namuose, tik neturi tam laiko, augina kedrą ir kalaitę, tebemyli žmoną Ireną, nors jos nebėra, o kitos neieško – tokia naujojo Kauno mero Visvaldo Matijošaičio asmeninio gyvenimo spalvų paletė.

Apie save – šykščiai

Žiedais apsipylusi magnolija, tvenkinukas su čiurlenančiais fontanais, preciziškai nupjauta veja, išpuoselėti namai – toks vaizdas pasitinka atvykus į mero namus, kurių šeimininkas pirmiausia pasidomi, apie ką kalbėsime. "Su kuo ir kaip gyvenu? Visi žino – gyvenu su Broške, laisvalaikio neturiu, namie būnu mažai. Net nėra ką apie tai kalbėti", – apie savo asmeninį gyvenimą neskuba atvirauti naujasis Kauno meras Visvaldas Matijošaitis ir apie viengungiškas dienas namuose kalba gana šykščiai.

Susėdame jo namų terasoje prie stalo. Šeimininkas atsiklausia, ar gali rūkyti, ir prisidega cigaretę. "Tik va, Broškės nėra. Kas dvi savaites ji važiuoja į šunų kirpyklą. Prisivelia į kailį visko, kur jau ten iššukuosi! Vyriškai išsprendžiu šį reikalą", – su šypsena veide apie Kavalieriaus karaliaus Karolio spanielių kalytę pasakoja V.Matijošaitis ir priduria, kad ištikimąją jo draugę netrukus parveš namo.

Pokalbį vis pertraukia skambantis telefonas ir neatidėliotini reikalai. "Telefonas dabar zyzia nuo ryto iki vakaro. Vakar pusę vienuoliktos vakaro skambino moteris iš Alytaus. Klausia: ar meras? Sakau, meras. Sako, pinigų reikia. Čia jau tradicija nuo seno. Nakčiai telefono neišjungiu – negaliu", – skėsteli rankomis.

Medžioklėje pabūna vienas

Iš terasos pro praviras duris akys nukrypsta į didžiulės meškos iškamšą. "Meška – mano", – lyg atspėjęs mintis su pasididžiavimo gaidele balse ištaria šeimininkas. Sako, buvo įpratęs medžioti kiekvieną savaitgalį, o tapęs meru dar nemedžiojo nė karto, bet tikisi, kad netrukus tradiciją pavyks atnaujinti. Dažniausia medžioja Lietuvoje, bet sykį akies taiklumą išbandė ir Afrikoje.

"O medžioklėje – gerai! Pabūni vienas, internete panaršai, e.  paštą pasižiūri, parašai, kam reikia, apgalvoji darbus, net kalbėtis nėra su kuo", – apie mėgstamą laisvalaikio leidimo būdą pasakoja meras.

Pėrėsi jau seniai

Kieme suręsta pirtis išduoda, kad naujasis miesto vadovas mėgsta atsipūsti ne tik medžioklėje. "Pirmąją pirtį pasistatėme 2000 m. Su žmona į pirtį eidavome mažiausiai du kartus per savaitę – ten galima ramiai pasikalbėti, pabūti dviese, o su kompanija man nepatinka. Dabar jau labai seniai buvau", – prisipažįsta vyras.

Anot jo, dabar pirtis labiau panaši į statybų aikštelę – rengiamas uždaras baseinas žiemai, turkiška pirtis, tik darbai vyksta lėtai, nes tarsi ir nėra didelio poreikio. "Pabaigti reikia. Sūnus Dainius šalia namą statosi, tai sakė, kad pirties nestatys, pas mane ateis, jei norės", – šypteli namų šeimininkas.

V.Matijošaitis atviras – nesportuoja ir maratono Kauno gatvėmis bėgti nesiruošia, tik dviračiu kartais pavažinėja. "Į senatvę pasyvesni poilsio būdai labiau patinka. Ir po medžioklės visada norisi pabūti namie: kažką pasikuisti, kelnes išsilyginti", – prasitaria jis.

Vakarienei – žuvų piršteliai

Apie savo dienotvarkę naujasis Kauno vadovas kalba nenoriai ir leidžia suprasti, kad buitis jam rūpi mažiausiai. "Pusryčių negaminu, išgeriu kavos ir išvažiuoju. Jeigu pietūs nesutampa su vakariene, pietauju kur nors mieste, kavinėje", – greitakalbe išvardija V.Matijošaitis.

O vakarienė? Pasirodo, kukli – indelis jogurto ar žuvų piršteliai. Toks žuvų fabrikų magnatu vadinamo verslininko meniu priverčia šyptelėti. "Netikite? Tikrai turiu šaldytuve žuvų pirštelių ir juos mielai valgau. Galėsiu parodyti. Mano vaikai valgydami  žuvų pirštelius užaugo", – įrodinėja V.Matijošaitis.

"Galėtumėte valgyti lašišą", – provokuoju. "Galėčiau, bet nesu mėgėjas. O lašišą valgyti – tai jau kietai, ar ne?" – ironizuoja meras.

Nors virtuvei laiko beveik nelieka, politiku tapęs verslininkas tikina puodų nesibaidantis. Anksčiau mokėjęs tik išsikepti kiaušinį ar išsivirti dešrelių, dabar sako pramokęs gaminti ir įmantresnių patiekalų. "Verdu mėsą Broškei, o tada jau ir sau sriubos išsiverdu. Dažniausiai – barščių. Žuvies išsikepu", – vardija V.Matijošaitis.

Virtuvėje ant spintelės – pakelis druskos ir bene dažniausiai naudojamas prietaisas – kavos virimo aparatas. "Turiu duonos, alaus", – pravėręs šaldytuvą vardija viengungis, nors sako, kad vakarais mėgsta išgerti nebent taurę vyno – alus ir stiprieji gėrimai nevilioja.

Šeimininkė žadintų fantaziją?

"Šeimininkės, kuri gamintų, neturite?" – pasiteirauju, tačiau toks klausimas jo nė kiek nesutrikdo. "Ne, nes aš namie mažai būnu. Nėra poreikio. Jeigu būtų šeimininkė, visokių fantazijų ar poreikių atsirastų", – nusijuokia meras.

Kasdienė buitis – ne vien valgio gaminimas. Vyras neslepia – kartą per savaitę ateina mergina, kuri sutvarko namus, nuvalo dulkes. Iš tiesų prabangiai įrengti namai visai neprimena vienišo našlio būsto: juose gausu įvairių smulkmenų, suvenyrų iš kelionių, paveikslų.

"Kai mažai būnu namie, tai mažai ką ir tvarkyti reikia. Lovą rytais įpratau pats pasikloti. Atsikeliu 6 val. ryto ir neišeinu iš miegamojo, kol nepasikloju lovos. Broškė juk nepaklos. Visur kitur – tiesiog neapsikuičiu. Kol su žmona gyvenau, tai vienur kokių daiktų palikdavau, tai kitur, o dabar žinau, kad jeigu paliksiu, tai niekas ir nesutvarkys", – atvirauja V.Matijošaitis.

Vyras pripažįsta, kad dabar, kai sūnūs jau savarankiški, o jis liko gyventi vienas, tokio didelio namo nebereikia, bet kraustytis kitur ir parduoti širdžiai brangią erdvę tikrai neketina.

Viskas ją primena

"Interjeru rūpinosi žmona. Viskas taip ir likę. Nieko nekeičiau. Kaip tik prieš dvejus metus ir vyko remontai (Irena Matijošaitienė mirė 2013 m. kovą namuose nugriuvusi nuo laiptų – red. past.), nes anksčiau viskas buvo modernu, o dabar – klasikinis stilius, – V.Matijošaičio balsas prityla, o netrukus jis priduria: – Labai sunku. Visur viskas ją primena. Ir ne tik namie, bet ir savivaldybėje. Gal per daug mylėjau ir myliu..."

Vos įžengus į namus į akis krenta daug anapilin iškeliavusios I.Matijošaitienės atvaizdų: svetainėje, darbo kambaryje, miegamajame, kitose erdvėse – įvairius jos ir artimųjų gyvenimo momentus įamžinusios nuotraukos bei tapyti portretai.

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Lina

Lina portretas
Piaras. Bet kazkam ruosiantis ne asmeninius namus reiketu rodyti.

Zigmas

Zigmas portretas
Israiskingiausia foto su velniu.

ALBINAS

ALBINAS portretas
Grazi Jusu zmona buvo jaunysteje grazi isejo dori ir grazus zmones ilgam lieka atminty.SEKMES JUMS MERE.
VISI KOMENTARAI 58

Galerijos

Daugiau straipsnių