Quantcast

Į Raudondvarį sugrįžo 40 metų klajojusi vertybė

  • Teksto dydis:

Šiandien Raudondvario kapinėse atšventintas restauruotas paminklas italų architektui Cesare'ui Anichini, o Kauno rajono muziejui perduotas 40 metų dingusiu laikytas XIX a. horeljefas.

Šiandien Raudondvario kapinėse atšventintas restauruotas paminklas italų architektui Cesare'ui Anichini, o Kauno rajono muziejui perduotas 40 metų dingusiu laikytas XIX a. horeljefas.

Nemažą meninę vertę turintis horeljefas iš Raudondvario kapinių pradingo 1980-ųjų pradžioje, kai koplyčia buvo išplėšta. Kauno rajono meras Valerijus Makūnas pasakojo, kad meno kūrinį viename antikvariate atsitiktinai aptiko paveldosaugininkai, o sugrąžinti jį teko sudėtingu keliu ir pasitelkus teisėsaugą.

Horeljefu buvo dekoruotas grafo Benedikto Emanuelio Tiškevičiaus Romainių dvaro valdytojo Česlavo Bielecko šeimos antkapinis paminklas-koplytėlė. Spėjama, kad jame įamžinta 34 metų mirusi Č.Bielecko žmona Michalina.

Neorenesansinė koplytėlė taip pat vertinga kaip ornamentinių ir konstruktyvinių formų monumentaliojo meno kūrinys. Ją sudaro koplyčia su rūsiu ir meniškai dekoruotu pagrindiniu fasadu. Atsitiktinumas, bet koplytėlė stovi šalia paminklo architektui iš Italijos, paskleidusiam mūsų krašte florentietišką dvasią – C.Anichini (1787–1861 m.).
Italų architektas į Lietuvą pateko per Napoleono žygį į Rusiją. Dešimt paskutiniųjų savo gyvenimo metų praleido Raudondvaryje ir čia paliko ryškų pėdsaką.

1847 m. pakviestas dirbti grafo B.E.Tiškevičiaus, jis daug prisidėjo plečiant Raudondvario parką, restauruojant pilį, suprojektavo ir pastatė dešimties kambarių medinius parapijos namus. Iki mūsų dienų išlikusi autentiška klebonija.

Rodų koplyčia-mauzoliejus, Raudonės pilis, Žiežmarių, Palėvenės ir Onuškio dvarai, Raudondvario klebonija yra laikomi svarbiausiais jo darbais Lietuvoje. Šio architekto kūrybai būdingos saikingos proporcijos, darnios baroko ir klasicizmo sąsajos.

Teigiama, kad C.Anichini užsimušė 1861 m. sausio 31 d., nukritęs nuo pastolių. Palaidotas Raudondvario kapinėse.

C.Anichini paminklo ir horeljefo restauravimo darbus finansavo Kauno rajono savivaldybė. Abu įtraukti į Lietuvos nekilnojamųjų kultūros vertybių sąrašą. Šiame sąraše yra 463 Kauno rajono objektai.



NAUJAUSI KOMENTARAI

rj

rj portretas
PAGIRUNELIS ,cia apie ta is bezdzioniu planetos ????????????

Puikus Kauno RAJONO meras

Puikus Kauno RAJONO meras portretas
Tvarkosi VISUR puikiai, netaip kaip kauno pagyrūnėlis "pozuojantis" prie svetimų darbo rezultatų

na ir va

na ir va portretas
Saunu. Greitai suprasiu-beveik visa Lietuvele buvo Tiskeviciaus zemes, architektai-italai...
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių