Quantcast

Dvokiantis vanduo vasarotojų neatbaido

Žydintis Kauno marių vanduo dvokia iš tolo, tačiau tai neatbaido vasarojančių kauniečių. Atšaukus draudimą maudytis, šiandien čia tinginiavo nemažas būrys miestiečių.

Žydintis Kauno marių vanduo dvokia iš tolo, tačiau tai neatbaido vasarojančių kauniečių. Atšaukus draudimą maudytis, šiandien ant marių pakrantės tinginiavo nemažas būrys miestiečių.

Šios savaitės pradžioje ištyrus marių vandenį, nustatyta, kad Pažaislyje esančiame pirmame paplūdimyje žarninių enterokokų kiekis viršija normas, todėl čia maudytis uždrausta. Po pakartotinio tyrimo pavojaus sveikatai nebeįžvelgta ir trečiadienį draudimas panaikintas. 

Tuo metu žydintis vanduo, anot visuomenės sveikatos specialistų, sveikatai nekenkia. Atgrasyti gali tik nemalonus kvapas, tačiau jis kauniečiams, regis, nė motais – įdienojus jie turškėsi drumstame vandenyje.

Pensininkai Vida ir Juozas į pirmąjį Kauno marių paplūdimį ateina kone kasdien. Nors pastarąsias dienas nesimaudė, šiandien jie jau buvo pasiruošę išbandyti vandenį, mat ryte sužinojo, kad jis jau tinkamas maudynėms.

Kauno marių paplūdimio gelbėtojas Olegas pasakojo, kad kelias dienas galiojant draudimui paplūdimys saugumo sumetimais buvo visiškai uždarytas.

„Vis dėlto net uždarytas paplūdimys norinčiųjų išsimaudyti greičiausiai nesulaikytų. Tai įstengtų padaryti tik policijos būrys", – šmaikštavo gelbėtojas.

Kauno miesto savivaldybės Aplinkos apsaugos skyriaus vedėja Radeta Savickienė atskleidė, kad Kauno marių pirmąjame paplūdimyje prieš kelias dienas buvo nustatytas užterštumas fekalijomis. Jos teigimu, tai galėjo atsitikti dėl įvairių priežasčių.

„Taršos šaltiniai mums nežinomi. Gali būti nuo paukščių ar nuo pačių besimaudančių žmonių, galbūt fekalijos kažkokiu būdu pateko iš ūkių “, – komentavo specialistė. 

Pasak R. Savickienės, po kurio laiko vanduo išsivalo natūraliai, o tokie taršos atvejai ypač dažni šiltuoju metų laiku.

Gydytoja epidemiologė Biruta Zdanevičienė teigia, kad žarniniai enterokokai negalavimus sukelia tik patekę į žmogaus organizmą. Nurijus jais užteršo vandens, gali prasidėti pykinimas, vėmimas, karščiavimas. Pastebėjus šiuos simptomus, reiktų kreiptis į šeimos gydytoją.

„Svarbiausia apsaugoti vaikus, nes jų imunitetas dar nėra pakankamai stiprus“, – aiškino specialistė. Taip pat jautriau gali sureaguoti vyresni žmonės ar sergantieji imunodeficitinėmis ligomis.

Kauno miesto vandens telkinių tyrimus atlieka Nacionalinės visuomenės sveikatos priežiūros laboratorijos Kauno skyrius. Laboratorija įsipareigojusi per visą vasaros sezoną ištirti vandenis aštuonis kartus. Mėginiai iš vandens telkinių imami kas dvi savaites, o rezultatai pateikiami per 3-4 dienas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių