Quantcast

Darbo birža jau laukia Kauno politikų?

Dienraščio „Kauno diena“ rašinys

Kauno savivaldybės įmonėse įsidarbinusiems miesto tarybos nariams – neramios dienos. Būsimoji miesto valdžia užsimojo  išnaikinti jose politines prieglaudas. Postus už lojalumą pelniusieji greitai klebens darbo biržos duris?

Kauno savivaldybės įmonėse įsidarbinusiems miesto tarybos nariams – neramios dienos. Būsimoji miesto valdžia užsimojo  išnaikinti jose politines prieglaudas. Postus už lojalumą pelniusieji greitai klebens darbo biržos duris?

Žada permainų

"Nei savivaldybė, nei jos kontroliuojamos įmonės nėra skirtos partiniam darbui. Tai ne partiniai padaliniai. Visur turi dirbti specialistai, kurie rūpintųsi jiems pavestais darbais, o ne politikuotų", – įsitikinęs išrinktasis meras Visvaldas Matijošaitis.

Savivaldybės įmonės jau seniai vadinamos partijų lesyklėlėmis ar šiltais lizdais saviesiems – keturiolika kadenciją baigiančios miesto tarybos narių iš 41 dirba tokiose įmonėse arba savivaldybei pavaldžiose įstaigose.

Galima nuspėti, kad naujosios miesto valdžios akys pirmiausia kryps į tuos, kurie negali pasigirti nepriekaištinga reputacija ir puikia darbine kompetencija.

"Be abejo, permainų bus. Kaip jau ne kartą sakiau, specialistus į visas pareigas rinksimės pagal kvalifikaciją. Jeigu matysime, kad įmonės vadovo kvalifikacija netinkama, keisime vadovą. Jeigu paaiškės, kad vadovas nesusitvarko su pavaldiniais, eisime ir į žemesnes grandis", – užmojus atskleidė V.Matijošaitis.

Jis neslėpė, kad pirmiausia imsis savivaldybės kontroliuojamose įmonėse šiltas vietas radusių patarėjų. "Yra tokių patarėjų, kurių ir durų vyriai, ir spynos jau seniai užrūdijo. Jie tik algą į sąskaitą gauna, o ateiti į darbą jau senokai pamiršo", – ironizavo išrinktasis meras, tačiau konkrečių pavardžių kol kas neįvardijo.

Ar socialdemokratai, kurių apetitas siekiant šiltų postų visada buvo akivaizdus ir kuriuos "Vieningas Kaunas" jau pakvietė kartu dirbti valdančiojoje koalicijoje, neatšaldys ryžto imtis kardinalių permainų? Naujosios valdžios lyderis pripažino suprantantis, kad lengva nebus. "Po tiek stagnacijos metų sunku bus tai padaryti, bet įmanoma", – nusijuokė V.Matijošaitis.

Tikisi, kad neužklius

Buvusių socialdemokratų – Valio Venslovo ir Kęstučio Kriščiūno veiklą savivaldybėje ar jos kontroliuojamose įmonėse jau seniai narplioja teisėsauga, o abiejų gyvenimiškoji patirtis šią kadenciją pasipildė įspūdžiais ir iš areštinės.

Ar šie politikos užribyje bent jau laikinai atsidūrę miesto tarybos nariai neieško naujo darbo?

"O kas čia naujajai ar senajai valdžiai galėtų užkliūti tokiais darbo klausimais, kai vyksta ikiteisminis tyrimas? Galvoju, kad negali, nes yra nekaltumo prezumpcija. Teisinė valstybė yra. Motyvų palikti šias pareigas neturiu", – išgirdęs klausimą, suirzo Valys Venslovas. Jam teisėsauga neseniai leido grįžti Technikos direktoriaus pareigas savivaldybės įmonėje "Kauno vandenys". Jam krenta šešėlis dėl kyšininkavimo tebevykstančiame ikiteisminiame tyrime.

V.Venslovui klausimas apie galimybę ir toliau eiti įtakingas pareigas labai nepatiko – kadenciją baigiantis tarybos narys piktinosi, kodėl žurnalistai tuo domisi. "Kiekviename darbe nebūdamas pats šeimininkas niekada negali būti ramus. Šeimininkas, kuris turi savo kompaniją, visada ramus. O kai dirbi samdomu darbuotoju, niekada nesi garantuotas", – prasitarė politikas.

Klausimai suerzino

Ne ką mažiau dreba ir jo buvusio partijos bendražygio K.Kriščiūno kėdė. Pastarasis jau ne kartą keitė postus pagal politinius nuopelnus. Po to, kai pernai nepalaikė interpeliacijos merui Andriui Kupčinskui, K.Kriščiūnas gavo patarėjo darbą bendrovėje "Kauno autobusai". Paprašytas įvardyti savo pareigas, jis atsakė ne iš karto – akimirką turėjo pagalvoti. "Esu atsakingas už integracinius procesus", – bandė aiškinti kadenciją baigiantis tarybos narys.

Apie tai, kad naujoji miesto valdžia gali pajudinti jo už politinį lojalumą gautą postą, K.Kriščiūnas nenorėjo net kalbėti. "Visiškai ramus jaučiuosi. Tie dalykai visiškai nepriklauso nei nuo manęs, nei nuo žmonių. Ne mes sprendžiame šiuos klausimus", – sunkiai žodžius rinko politikas.

Pasiteiravus, ar socialdemokratų dalyvavimas valdančiojoje koalicijoje suteikia bent šiek tiek ramybės, kad šiltą vietą pavyks išsaugoti, K.Kriščiūnas suirzo: "Tai visiškai nieko bendro neturi. Bet kuriam darbe tu gali dirbti ir gali nedirbti. Jokio skirtumo, kas tą įmonę kontroliuoja", – atkirto šiuo metu teisiamas politikas.

Jis visaip bandė išsisukti nuo atsakymo į klausimą, ar šiuo metu neieško naujo darbo. "O jūs neieškote? Jeigu klausiate, noriu, kad rimtai klaustumėte. Tai ir sustokime šitoje vietoje", – nukirto politikas.

Nei jo, nei V.Venslovo artimiausius ketverius metus taryboje nebus, nes pakliuvę teisėsaugos akiratin jie negalėjo dalyvauti rinkimuose.

Prabilo rusiškai

Kauniečių valia partijos "Tvarka ir teisingumas" narių taryboje taip pat nebebus, tad gali susvyruoti ir šios partijos atstovų, užimančių įtakingus postus, kėdės. Prie valdančiosios koalicijos 2011-ųjų rudenį prisijungusios "Tvarkos ir teisingumo" atstovei Loretai Kekienei, sovietmečiu baigusiai ekonominės kibernetikos studijas, o vėliau gilinusiai pedagogikos ir psichologijos žinias, likimas išties buvo dosnus – jai teko plėtros vadovės kėdė bendrovėje "Autrolis, o po reorganizacijos ji išsaugojo postą bendrovėje "Kauno autobusai".

Dabar klausimai apie darbą ir tolesnę karjerą L.Kekienei ėmė nebepatikti. "Klausykit, aš jau nebesu viešas asmuo, tiesiog nebenoriu savo gyvenimu dalytis", – paklausta, ar neieško naujo darbo, pakeltu tonu išrėžė politikė. Priminus, kad ji vis dar tebėra Kauno miesto tarybos narė, L.Kekienė atkirto rusiškai: "Do pory, do vremeni (iki tam tikro momento, laikinai – liet. vertimas). Paklausinėkit ką nors kitą."

"Permainos iš tikrųjų būtinos, mes ir patys galvojame apie tai. Esame numatę sustiprinti rinkodarą, steigti atskirą skyrių, tam tikrus diskutuotinus etatus panaikinti, atsisakysime patarėjų", – kalbas apie permainas patvirtino ir "Kauno autobusams" vadovaujantis Kęstutis Derliūnas. Ar gali būti, kad po pertvarkos bendrovėje neliks nei K.Kriščiūno, nei L.Kekienės? "Žinote, visko gali būti", – žadėjo "Kauno autobusų" vadovas. Tiesa, neoficialiai kalbama, kad ir jo paties kėdė svyruoja.

Susirūpino etika

Partijos "Tvarka ir teisingumas" žinion šią kadenciją buvo atiduota savivaldybės įmonė "Kapinių priežiūra". Jai vadovauja šios partijos narys Algirdas Verbickas. Prieš tai jis ragavo savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotojo duonos. Ar "Kapinių priežiūros" vadovas nesibaimina prarasti darbą?

"Kiekviena valdžia turi tą teisę. Bus kaip bus. Jeigu reikalingas būsiu, dirbsiu, jeigu ne – kokia čia baimė. Toks gyvenimas.  Kažkoks neetiškas klausimas", – pareiškė A.Verbickas.

Per 2011 m. vykusius rinkimus miesto tarybos nariu tapęs partijos "Jaunoji Lietuva" narys Aušrys Kriščiūnas netrukus gavo darbą savivaldybei pavaldžioje įmonėje "Kauno komunalinis ir butų ūkis". Paaiškėjo, kad po nesėkmės rinkimuose, kai A.Kriščiūnas nebepateko į miesto tarybą, jo pavardės neliko ir šios įmonės darbuotojų sąraše. Ar politikas nusprendė išeiti pats, ar buvo verčiamas tai padaryti, sužinoti nepavyko, nes A.Kriščiūnas telefonu neatsiliepia.

Save laiko dirbančiu

Bendrovė "Kauno švara"  ne vienus metus laikyta Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų partijos bastionu, kur buvo įdarbinti gerai žinomi šios partijos veidai.
"Nesu nei įmonės vadovas, nei ką. Vienodai rodo tos valdžios šiaip jau", – pareiškė "Kauno švaros" Miesto valymo skyriaus viršininkas Vytas Bancevičius, kurio kauniečiai į miesto tarybą naujai kadencijai nebeišrinko.

Jis suskubo priminti, kad šioje bendrovėje įsidarbino dar tada, kai miestui vadovavo meras liberalas Rimantas Mikaitis ir "Vieningas Kaunas". "Save laikau šiokiu tokiu dirbančiu žmogumi, niekada neviešpatavau, o visą laiką ką nors bandžiau daryti. Nežinau, kaip jie tai vertins", – nedrįso prognozuoti V.Bancevičius.

Jis mano, kad aukščiausio rango žmonės visada žiūri į vadovus ir į strategus. "Ten koks eilinis skyriaus vadovas ar kas – paprastai žiūrima, ar vykdo tą strateginę liniją, ar ne. Įvairių valdžių pasikeitimų buvę. Ir visokios lygio. Pergyvenome įvairius virsmus", – dėstė V.Bancevičius.

Jo pavaduotoju "Kauno švaroje" buvo įdarbintas Kaune prieš kelerius metus išgarsėjęs Jonas Žališkevičius. Marijampolėje ir Kalvarijoje politinę karjerą daręs, agronomo ir viešojo administravimo magistro diplomus turintis J.Žališkevičius nuo 2008-ųjų vasario buvo paskirtas vadovauti Kauno savivaldybės Miesto ūkio departamentui.

Konservatoriai miesto taryboje ne kartą turėjo teisintis, kad nei paties J.Žališkevičiaus, nei jo darbų savivaldybėje nematyti. Jo pavardė šmėžavo ir vadinamojo auksinio tualeto istorijoje. Atrodo, kad dabar J.Žališkevičius įtinka "Kauno švaros" generaliniam direktoriui Daliui Tumynui, kuriam įtakingas pareigas patikėjo tie patys konservatoriai.

Užsiminė apie spaudimą

Viešojoje įstaigoje "Automobilių stovėjimo aikštelės" dirbęs, o dabar "Kauno švaroje" logistikos direktoriaus pareigas užimantis įtakingas konservatorius Vygantas Gudėnas tikina esąs ramus.

"Nesuprantu, kuo tos permainos gali mane paliesti. Nei aš čia pirmas asmuo, nei paskutinis. Jeigu galvojama, kad tarybos nariai įmonių valdybose dalyvauja, taip nėra. Jokiose valdybose pagal įstatymą tarybos nariams negalima dalyvauti. Dirbame darbą pagal darbo sutartį ir pavedimus. Nebent keistų įmonės struktūrą. Tai priklausys nuo įmonės valdybos, nes bendrovei vadovauja valdyba. Kokią valdybos užduos muziką, taip ir bus, nuo to ir priklausys sėkmė ar nesėkmė", – svarstė V.Gudėnas.

Jis tikino kol kas naujo darbo neieškantis. "Galbūt čia visi galvoja, kad kažkas tik užima vietą, bet darbų nedaro. Aš taip nesielgiu, dirbu, o jei neleis dirbti, tai neleis, ieškosiu kitur darbo", – dėstė tarybos narys. Jis nedrįso prognozuoti, kaip naujos kadencijos valdančioji dauguma elgsis su savivaldybei pavaldžiomis įmonėmis, tik pabrėžė, kad miesto taryboje bet kokiu atveju teks kartu dirbti visiems, nes politikams mandatus suteikė rinkėjai.

V.Gudėnas prasitarė, kad dirbdamas "Automobilių stovėjimo aikštelėse" 2011 m. patyrė politinį spaudimą. "Buvo tokių momentų, kai ir man, ir visai vadovybei buvo pasakyta trauktis. Tai buvo ne oficialus, bet telefoninis raginimas", – užsiminė politikas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Kaunietis

Kaunietis portretas
Labai idomu ar pasidomes naujasis meras Matjosaitis kaip dirbo miesto tvarkymo skyrius .Labai idomu kokiais nuveiktais darbais galetu pasigirti vadovas Pakalniskis ka jis kaip miesto tvarkymo skyriaus vadovas sutvarke Kauno mieste.Labai akivaizdziai matosi kad siam jaunikaiciui labai truksta patirties ir gebejimu tvarkytis mieste.

pagaliau

pagaliau portretas
Mest lauk visa tunta tu poperiniu valdininku,dabar, gal nereiks nest, keturiems viena poperiuka menesi laiko.Prisodinta, kai vazonu svogeriu,iseitines gavo gales iki pensiju nedirbt,Malacius Visvaldas,isivaizduoju kiek dabar bus riksmo is konserviniu

...

... portretas
Zmones isrinko tikedamiesi, kad pasikeis tvarka mieste ir savivaldybes imonese, todel laukiame permainu su nekantrumu... Pirmiausia turetu skristi lauk visi konservatoriai is savivaldybes imoniu...
VISI KOMENTARAI 28

Galerijos

Daugiau straipsnių