Quantcast

Panevėžiečių dovana – du spektakliai vieną vakarą

  • Teksto dydis:

Panevėžio dramos teatras kviečia kauniečius į neįprastą meno seansą – vieną vakarą išvysti du spektaklius – Antono Čechovo pjesę "Rotšildo smuikas" (rež. Marius Cemnickas) ir Maurice'o Maeterlincko mistinę dramą "Nekviestoji" (rež. Marius Meilūnas).

Panevėžio dramos teatras kviečia kauniečius į neįprastą meno seansą – vieną vakarą išvysti du spektaklius – Antono Čechovo pjesę "Rotšildo smuikas" (rež. Marius Cemnickas) ir Maurice'o Maeterlincko mistinę dramą "Nekviestoji" (rež. Marius Meilūnas).

Žiūrovų laukia susitikimas su dviejų kartų aktoriais – legendinio režisieriaus Juozo Miltinio mokiniu Romualdu Urviniu, aktorystei paskyrusiu 60 gyvenimo metų, ir karjerą tik pradedančiais teatro artistais – Lietuvos muzikos ir teatro akademijos vaidybos specialybės diplomantais.

"Rotšildo smuikas" – vienos dalies spektaklis apie giluminius dvasinius išgyvenimus, kurie apvalo nuo kasdienybės apnašų, sulėtina gyvenimo tempą, padeda susikaupti ir išgirsti. Pirmuoju smuiku čia groja aktoriaus talentas.

Pagrindinis vaidmuo pjesėje – tarsi specialiai sukurtas scenos grandui R.Urviniui. "Aktorius pats parengė pjesės inscenizaciją ir su dideliu dvasiniu pakilumu sukūrė pagrindinį vaidmenį", – teigia spektaklio režisierius M.Cemnickas.

"Jakovo vaidmuo – tai išpažintis pačiam sau. Tai širdgėla dėl gyvenimo praradimų, nusivylimų, netekčių. Dėl žmonių santykių, kurie galėjo susiklostyti ir kitaip. Gyvenime tokią išpažintį sau dažnai užmirštame ir būna be galo skaudu, kai atgailos jausmas aplanko pavėluotai. Jakovo vaidmuo – mano širdies vaidmuo", – prisipažįsta R.Urvinis, sukūręs apie pusantro šimto vaidmenų ir priklausantis tai aktorių kartai, kuri visą savo gyvenimą susiejo su Panevėžio teatru.

Šalia patyrusio scenos profesionalo pjesėje vaidina jaunosios teatro kartos aktorius Jonas Čepulis. Jauna prigimtis, aukštaitiškas šmaikštumas ir spontaniškumas, sudėtas į Autoriaus vaidmenį, atsveria senojo Jakovo liūdesį dėl prabėgusio gyvenimo ir padarytų klaidų. Aktorių duetas atskleidžia dviejų kartų – jaunosios ir senosios – požiūrį į gyvenimą.

Mistinė drama "Nekviestoji" nukels žiūrovus į viduramžių pilį. Kartu su Nobelio premijos laureato M.Maeterlincko herojais pakvies žiūrovus leistis paslaptingais, nuojautų prisodrintais dramos labirintais.

Simbolizmo genijumi vadinamas belgų dramaturgas M.Maeterlinckas dramoje atveria temas, kurias žmonės linkę apeiti tylomis. Spektaklis reikalauja iš aktorių begalinio atsidavimo, vaidybos subtilumo ir tikrumo.

Jame vaidinantys jauniausi teatro kolektyvo nariai tikisi, kad žiūrovai susimąstys, kokia plona riba skiria Gyvenimą ir Mirtį, patikės M.Maeterlincku taip, kaip juo patikėjo patys kūrėjai, – kaip išminčiumi, dramaturgijos švyturiu, pripažinta žvaigžde.

"Gal susitikimas spektaklyje su tuo, apie ką paprastai nekalbame, išvaduos iš baimės mąstyti apie gyvenimo trapumą, paskatins kalbėtis su artimaisiais, kol mums dar leista. Galbūt paskatins gyventi drąsiai, semiant gyvenimą ligi dugno. Būsime laimingi, radę tokį žiūrovą", – viliasi aktorių bendrakursis ir jų režisierius M.Meilūnas.


Kas? Panevėžio dramos teatro vakaras.

Kur? Kauno nacionaliniame dramos teatre.

Kada? kovo 3 d. 18 val.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių