Quantcast

Oranžinė paroda atidaryta netradiciškai

Kauno kolegijos J.Vienožinskio menų fakulteto parodų salėje atidaryta Arvydo Martinaičio ir Joanos Gelažytės paroda "Oranžinis pasaulis" / "The orange world". Ji atidaryta netradiciškai – performansu.

Kauno kolegijos J.Vienožinskio menų fakulteto parodų salėje atidaryta Arvydo Martinaičio ir Joanos Gelažytės paroda "Oranžinis pasaulis" / "The orange world". Ji atidaryta netradiciškai – performansu.

Ramybė ir ekspresija

Niekada nebuvo kilusi mintis apie performanso ir abstraktaus meno jungtį. Žinoma, šiuos menus gali sieti ne tik žmogaus kūnas, kuriuo yra kuriama (performansas) arba kuris kuria (abstraktus menas) – skirtingomis meno priemonėmis galima nagrinėti tas pačias temas. A.Martinaitis ir J.Geležytė parodoje "Oranžinis pasaulis" bando jungti šiuos du menus. Jis – tapytojas, pamėgęs dideles drobes ir ekspresyvia maniera kuriantis abstrakcijas. Ji – menininkė, performansų atlikėja ir, kaip daug kur rašoma, keliautoja iš prigimties.

Parodos atidarymas prasidėjo nuo J.Gelažytės performanso. Skambant indiškai muzikai baltai apsirengusi menininkė meditavo priešais dubenį su oranžiniais dažais, jai už nugaros – trys A.Martinaičio paveikslai: iš šonų dvi abstrakcijos, kuriose dominuoja oranžinė spalva, centre – juoda drobė.

Po kelių akimirkų menininkė nusivilko baltą suknelę, ją išskalbė oranžiniuose dažuose ir vėl paniro į meditaciją. Į performansą įsijungė ir A.Martinaitis – teptuku oranžinius dažus braukė per merginos kūną. Nuo tapybos ant kūno menininkas perėjo prie tapybos ant drobės. Oranžines žymes menininkas paliko juodoje drobėje, esančioje už J.Gelažytės nugaros. Tapyba čia ir dabar sukėlė ne vieno stebinčiojo susidomėjimą.

Abstraktaus ekspresionizmo maniera tapančio A.Martinaičio gestai teptuku (kai kuriose drobėse, matyt, jau nebe tapyti, o dažyti skirto teptuko žymės) buvo itin greiti, ekspresyvūs ir emocingi. Dažas liejosi greitai, stipriai, varvėjo per drobę, taip susimaišydamas su kitomis spalvomis.

Atlikdama performansą J.Gelažytė atsiribojo nuo aplinkos, tarytum iš tiesų medituotų. Visi jos gestai – rūbo mirkymas dažuose, jo gręžimas, vėliau apsirengimas ir išėjimas iš parodinės erdvės – viskas buvo persmelkta ramybe, lėtumu ir nuslopintomis emocijomis.

Abstraktus menas ir performansas ne tik supriešinami (emocinga / harmoninga, greita / lėta), bet ir – bent jau šioje parodoje – labai papildo vienas kitą. Apgalvota buvo netgi abiejų menininkų drabužių spalva – A.Martinaitis parodos atidarymo metu vilkėjo juodos drabužius (kaip toji juoda drobė), o J.Gelažytės balta suknelė permirko oranžiniais dažais (kaip A.Martinaičio drobės).

Menininkės performansą įkvėpė kelionė į Indiją – iš jos ir indiška muzika, subtiliai perteiktos gyvenimo toje šalyje būsenos, potyriai, jungtis su oranžine spalva, kuria ir buvo dažomi menininkės drabužiai bei jos kūnas. Oranžinė spalva atliepia ne tik A.Martinaičio kūrinių vyraujančią spalvą, bet ir simbolizuoja saulę, karšį, pyktį, demoniškumą bei asketiškumą.

Faktūros ir trajektorijos

Parodoje "Oranžinis pasaulis" eksponuojama dešimt abstraktaus ekspresionizmo maniera nutapytų A.Martinaičio kūrinių. Dominuojanti spalva – oranžinė. Ekspresyviajam abstrakcionizmui itin svarbu tiesioginė, spontaniška saviraiška, taip siekiant perteikti savo emocines būsenas abstrakčiomis tapybos priemonėmis – spalvomis, potėpiais, dažų sluoksnių faktūromis.

A.Martinaičio kūriniuose itin aiškiai matyti dažų sluoksniai, jų iškilimai ir netolygumai. Kai kuriose drobėse menininkui tampa svarbu dažo nubėgimas, eksperimentavimas su laisva dažo tėkme, taip pasiduodant emocijai. Kitose drobėse matomi stipria ranka atlikti gestai, drąsiai braukiant teptuku per drobę.

Sunku pasakyti, kuria maniera atlikti kūriniai įtaigesni – tiek į vienus, tiek į kitus norisi žvelgti ir stebėti, kaip kinta nuvarvėjusio dažo trajektorija, kokie sluoksniai slepiasi drobėse ir kokius vaizdinius sukuria visa ši ryškių bei ekspresyvių spalvų gama.

Abstrakcijos abstrakcija

Abstraktus ekspresionizmas žavi ne tik emocinga tapyba, bet ir tuo, kad per tokią tapymo manierą galima išlaisvinti savo emocijas. Žiūrintieji į tokius meno kūrinius gali bandyti atrasti vis kitokių vaizdinių. A.Martinaičio drobėse galima įžvelgti ir tamsaus miško, raudono dangaus, tyvuliuojančio vandens, netgi liaudiškų audinių rašto motyvų ir rudenėjančios žolės įvaizdžių. Žinoma, viskas gali kisti – tai priklauso nuo žiūrovo.

Įkvėpimo A.Martinaitis semiasi iš aplinkos, o tapyba bando perteikti greitą vaizdų atsiradimą, jų kaitą ir išnykimą – tai kuo puikiausiai ir atsiskleidžia žvelgiant į menininko kūrinius.

Parodoje nėra įvardijami kūrinių pavadinimai, sukūrimo metai ar kita informacija. Viskas čia tampa oranžiniu pasauliu – asketišku, ekspresyviu, kiek apsėstu stipriomis emocijomis, kurios persipina su harmonijos paieškomis.


Kas? Paroda "Oranžinis pasaulis".
Kur? Kauno kolegijos J.Vienožinskio menų fakultete (Mackevičiaus g. 27).
Kada? Veikia iki gegužės 31 d.



NAUJAUSI KOMENTARAI

užsiciklino

užsiciklino portretas
kauno tiesa tiražuodama ''oranžinius'' kursinio darbelio rašinėlius ..........šeštadieniniam nuvarvinimui
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių