Quantcast

Virš židinio rastas A. Camus rašytas laiškas J. P. Sartre'ui

  • Teksto dydis:

Rėmelyje virš autografų kolekcininko židinio buvo rastas nuo 8-ojo dešimtmečio ten išbuvęs prancūzų rašytojo Albert'o Camus (Albero Kamiu) kolegai Jeanui-Pauliui Sartre'ui (Žanui Poliui Sartrui) rašytas laiškas, apie kurį iki šiol nebuvo žinoma.

Nobelio premijos laureato, klasikinio egzistencialistinio romano „Svetimas“ (L'Étranger) autoriaus A.Camus laiškas yra be datos, bet manoma, kad jis buvo parašytas 1951 metų kovą ar balandį.

Jis rodo, kad abu intelektualai tuo metu dar palaikė gerus santykius – vos keli mėnesiai prieš tai, kai susipyko.

Ilgas laiškas, kurio autentiškumą patvirtino ekspertas, prasideda žodžiais „Mano brangus Sartre'ai“, jame yra rekomendacija J.-P.Sartre'ui apsvarstyti aktorės Amindos Valls (Amindos Vals) kandidatūrą vienai jo pjesių. Tą ispanų aktorę A.Camus vadina „žmonijos stebuklu“.

J.-P.Sartre'as rengėsi statyti savo pjesę „Velnias ir Viešpats Dievas" (Le Diable et le Bon Dieu). A.Valls galiausiai tame pastatyme nedalyvavo.

„Tą laišką 8-ajame dešimtmetyje įsigijo vienas autografų kolekcininkas, kuris jį nuo to laiko laikė rėmelyje virš savo židinio“, – sakė Nicolas Lieng (Nikola Ljan) iš knygymo „Le Pas Sage“, kuris specializuojasi 19-ojo ir 20-ojo amžių literatūros srityje.

Laiškas neseniai buvo patikėtas šiam bukinistui ir maždaug prieš savaitę jį nupirko vienas privatus prancūzų kolekcininkas.

A.Camus leidžia suprasti, kad laiškas buvo parašytas jo bute Madam gatvėje prašmatniame Paryžiaus 6-ajame rajone, kur rašytojas gyveno nuo 1950-ųjų iki 1954-ųjų.

Maždaug šeši mėnesiai po to, kai buvo parašytas minimas laiškas, A.Camus išleido „Maištaujantį žmogų“ (L'Homme revolte), kurį J.-P.Sartre'as sukritikavo, ir dėl to rašytojai susipyko. Vėliau J.-P.Sartre'as sunaikino beveik visą jų korespondenciją.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių