Quantcast

Baigiama statyti piramidė iš milijono monetų

  • Teksto dydis:

Rytoj, lapkričio 29 dieną, Lietuvos banko Pinigų muziejuje Vilniuje bus pabaigta statyti monetų piramidė, sudaryta iš vieno milijono lietuviškų vieno cento monetų. Tai yra didžiausia pasaulyje piramidė, pastatyta iš monetų.

Idėja pastatyti monetų piramidę kilo Vytautui Jakštui ir Domui Jokubauskiui, studentams fizikams iš Vilniaus. Per beveik penkerius metus jie, padedami daugybės geranoriškų žmonių, surinko daugiau nei vieną milijoną smulkiausių lietuviškų monetų.

„Mūsų projekto šūkis – „Tavo centas gali!“. Juo norime pasakyti, kad įdėdami kad ir labai mažą indėlį – vieną centą – žmonės gali daug pasiekti“, – sakė projekto idėjos autorius V. Jakštas. Tuo, kad lietuviai moka susiburti bendram tikslui, dar kartą įsitikinta jau pradėjus monetų piramidės statybas. „Dėlioti monetas į piramidę mums padėjo kelios dešimtys savanorių. Per mažiau nei tris savaites visi drauge sukūrėme šį įspūdingą statinį“, – sakė D. Jokubauskis.

Milijono centų piramidės idėją palaiko Mstislavo Rostropovičiaus labdaros ir paramos fondas „Pagalba Lietuvos vaikams“. Šiam fondui po statybų bus perduoti visi žmonių paaukoti pinigai. „Mums labai smagu matyti, kaip jauni žmonės drąsiai ir ryžtingai įgyvendina savo idėjas bei svajones. Tuo pačiu džiaugiamės, kad šis projektas turės tęstinumą ir piramidės statybai surinkti pinigai bus skirti kitų žmonių svajonėms įgyvendinti, tai yra jaunųjų talentų ugdymui“, - sakė fondo pirmininkė Rasa Kubilienė.

Pastatyta milijono centų piramidė bus demonstruojama iki kitų metų vasario mėnesio. Visi, norintys pamatyti didžiausią pasaulyje monetų piramidę, yra kviečiami atvykti į Lietuvos banko Pinigų muziejų Totorių g. 2/8, Vilniuje. Lankymo valandos: nuo antradienio iki penktadienio 9.00 – 18.00 val., šeštadienį 10.00 – 17.00 val. Muziejaus bei monetų piramidės lankymas – nemokamas.

Milijono centų piramidė yra sudaryta iš krūvelių, po 15 monetų kiekvienoje. Apatinis piramidės sluoksnis yra kvadratas, sudarytas iš 58x58 tokių krūvelių. Kiekvieno aukštesnio sluoksnio kraštinė mažėja viena krūvele, kol viršūnėje lieka tik viena krūvelė. Iš viso piramidės pastatymui bus panaudotos 1000935 monetos. Piramidės aukštis sieks 1,13 m, o masė – 831 kg.


Šiame straipsnyje: monetosrekordaspiramidė

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių