Quantcast

Trindami duomenis lietuviai apsiriboja mygtuku „Delete“

  • Teksto dydis:

Lietuviai suvokia, kad telefone ar kompiuteryje saugomą informaciją svarbu ištrinti prieš atiduodant naudoti kitiems ar išmetant perdirbti senąjį įrenginį. Deja, informacijos ištrynimas viso labo baigiasi „Delete“ mygtuko paspaudimu.

Tai atskleidė „Blancco“ programą Lietuvoje pristatančios įmonės „NOD Baltic“ atliktas tyrimas.

„Daugelis mūsų instinktyviai suvokiame, kad prieš atiduodant įrenginius reikia pašalinti asmeninius ir netgi mažiau jautrius duomenis. Tačiau jų pašalinimas tradiciškai apsiriboja mygtuko „Delete“ paspaudimu bei kompiuterio šiukšliadėžės išvalymu. Tai, deja, nepašalina informacijos taip, kad jos nebūtų galima paprastai atkurti“, – sakė Tomas Parnarauskas, „Blancco“ programą Lietuvoje pristatančios įmonės „NOD Baltic“ vadovas.

Anot T. Parnarausko, kiekvienas bent kiek suinteresuotas ar informacinėse technologijose nusimanantis asmuo galėtų be vargo atstatyti „Delete“ paspaudimu ištrintus duomenis. Visiškai duomenų nepašalina net kompiuterio ar telefono formatavimas.

Vos 17 proc. apklaustųjų, norėdami pašalinti įrenginyje esančią informaciją, naudoja specialią duomenų trynimo programą. Tarp jų du trečdaliai yra vyrai. Norėdami pašalinti duomenis, 16 proc. apklaustųjų tiesiog paspaudžia „Delete“. 64 proc. jaučiasi saugūs, kai ištrynę duomenis juos dar patikrina ir išvalo kompiuterio šiukšliadėžėje „Bin“.

Kone dešimt proc. apklaustųjų teigė, kad prieš atiduodami įrenginius, kuriuose yra laikoma asmeninė ar darbinė informacija, išvis netrina ten esančių duomenų.

55 proc. apklaustųjų teigė, kad pabando ištrinti visą be išimties įrenginiuose esančią informaciją. Dar 35 proc. trina tik asmeninę informaciją – nuotraukas, dokumentus, prisijungimų duomenis ar paskyras.

Dažniausiai lietuviai rūpinasi kompiuteriuose ir telefonuose esančių duomenų apsauga. Iš šių įrenginių duomenis trina atitinkamai 84 ir 77 proc. apklaustųjų. Įdomu, kad iš duomenis saugoti skirtų USB laikmenų juos pašalinti imasi tik vos daugiau nei pusė savininkų, 58 proc.

Paklausti, kaip įsitikina, kad ištrinti duomenys pašalinti negrįžtamai, dauguma, 48 proc. sakosi tikrinantys kompiuterio C ir D diskus. 22 proc. sako formatuojantys įrenginį, dar 12 proc. pasikonsultuoja su informacines technologijas išmanančius asmeniu – šeimos nariu, draugu ar kolega.

Trečdalis apklaustųjų, vis tik, sakė, kad nežino, kaip reikėtų įsitikinti, kad jų ištrinti duomenys pašalinti iš įrenginio negrįžtamai.

Anot T. Parnarausko, eiliniam vartotojui pilnai ištrinti duomenis iš įrenginių yra neįmanoma. Net ir prityrusiems IT specialistams be „pėdsakų“ pašalinti duomenis iš kompiuterių ar telefonų yra sudėtinga.

Tam, kad asmeniniai ar kiti svarbūs duomenys nepatektų į svetimas rankas, saugumo specialistai rekomenduoja naudotis specialiomis programomis, kuriomis pašalintų duomenų atstatyti ir pasinaudoti neįmanoma.



NAUJAUSI KOMENTARAI

lebet

lebet portretas
suka, būt žinojęs- būt visai neskaitęs. Triedesysapie sūrio skylutes.

h20

h20 portretas
suknisti zurnaliugos... tik laika sugaisino...

hmm

hmm portretas
Straipsnis apie nieka
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių