Quantcast

Į erdvėlaivį „Sojuz“ atvykus naujiems astronautams, smarkiai pagerėjo ir valgiaraštis

  • Teksto dydis:

Rusijos erdvėlaivis „Sojuz“, tarp kurio įgulos narių buvo pirmoji į kosmosą pakilusi Italijos astronautė, saugiai susijungė su Tarptautine kosmine stotimi, pranešė JAV Nacionalinė aeronautikos ir kosmoso administracija (NASA).

Kosminis aparatas „Sojuz TMA-15M“, skraidinantis Samanthą Cristoforetti (Samantą Kristoforeti) kartu su Rusijos kosmonautu Antonu Škaplerovu ir amerikiečiu astronautu Terry Virtsu (Teriu Virtsu), atvyko į orbitinę laboratoriją pirmadienį 2 val. 49 min. Grinvičo (4 val. 49 min. Lietuvos) laiku, nurodė NASA.

„Atvyko naujas erdvėlaivis. Patvirtinta, kad „Sojuz“ tinkamai susijungė“, kai TKS skriejo virš Ramiojo vandenyno, pridūrė NASA.

S.Cristoforetti, T.Virtsas ir A.Škaplerovas pasiekė TKS praėjus maždaug šešioms valandoms po starto iš Rusijos Baikonūro kosmodromo Kazachstane. Orbitinėje stotyje jie dirbs iki 2015 metų gegužės.

Naujųjų įgulos narių atvykimas žada smarkiai pagerinti TKS darbuotojų valgiaraštį: savo bagaže jie atsigabeno beveik kilogramą ikrų ir espreso kavos aparatą.

„Ten bus 14 skardinių po 30 gramų ikrų, tačiau taip pat obuolių, apelsinų, pomidorų, 140 dozių pieno miltelių ir juodosios arbatos be cukraus“, – vienas kosminės stoties pareigūnas sakė Rusijos naujienų agentūrai TASS.

Astronautai nuo šiol taip pat galės mėgautis kokybiška kava, atskraidinus naująjį 20 kg sveriantį aparatą, sukonstruotą garsių Italijos kavos gamintojų „Lavazza“ ir inžinerijos bendrovės „Argotec“, kuri specializuojasi kosmonautų vartojamo maisto gamyboje.

37 metų S.Cristoforetti, kuri yra Italijos oro pajėgų kapitonė, „bus ne vien pirmoji į kosmosą pakilusi astronautė iš Italijos, bet ir pati pirmoji astronautė kosmoso užkariavimo istorijoje, kuri gardžiuosis tikra itališka espreso kava orbitoje“, sakoma tų abiejų bendrovių pranešime.

TKS projekte bendradarbiauja iš viso 16 šalių, tarp jų Rusija ir Jungtinės Valstijos, finansuojančios didžiąją dalį operacijų. Stotyje nuolat būna astronautų įgula, kurios nariai dirba orbitoje iki šešių mėnesių.

TKS, kuri buvo pradėta montuoti orbitoje 1998 metais, kainavo 500 mlrd. dolerių, o NASA jos darbo laiką pratęsė dar ketveriais metais. Dabar tikimasi, kad ji veiks bent iki 2024 metų.

Šiuo metu NASA yra visiškai priklausoma nuo Rusijos, skraidinant amerikiečius astronautus į TKS. Jungtinės Valstijos moka po 70 mln. dolerių už kiekvieno astronauto skrydį erdvėlaiviais „Sojuz“.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių