Quantcast

Specialistai patarė: kada galima pradėti sodinti pirmąsias gėles?

  • Teksto dydis:

Nors saulė Lietuvoje dar lenda nenoriai ir vis spaudžia šaltukas, gėlininkai sako, kad šiemet pavasaris atėjo anksčiau nei tikėtasi. Niūrų pavasarį jau nuspalvino tūkstančiai įvairiaspalvių našlaičių žiedų. Našlaitės laikomos taikos ir vilties spinduliu.

Našlaitės lyg pajautusios ankstyvą pavasarį, nors ir šiltnamiuose, sužydėjo itin gausiai.

„Apie 200 tūkst. vazonėlių. Įvairiausių spalvų, veislių apie 50“, – pasakojo A. Žemaičio gėlininkystės ūkio vadovas Eimantas žemaitis.

Gėlininkai sako, kad pavasarį našlaitės pačios populiariausios,  o paslaptis ta, kad po niūrios žiemos nuo žiedų spalvotumo ima raibti akys.

„Augs tikrai iki vasaros. Netgi ilgiau. Bet jūs paskui jų nebenorėsit, nes bus kitų gėlių. Tiesiog vasaros pradžioj jos būna labai gražios, vėliau norisi kitų gėlių“, – sakė E. Žemaitis.

Norintiems pasisodinti našlaičių kieme patariama dar neskubėti. Nors našlaitės mėgsta šaltesnį orą ir puikiai jaučiasi, kai lauke būna vos penki laipsniai šilumos, o gal net ir nulis, tačiau šalnos gali nukąsti žiedus.

„Dar yra šalnų, jos greit nušals. Žmonės jau nori pasipuošt, bet dar nelabai patartina. Jeigu būtų tikrai šilti orai, tada gerai. Balandį jau tikrai galima galvot apie sodinimą“, – kalbėjo gėlininkė Snieguolė Kairienė.

Nuo seno įprotis – našlaites sodinti kapuose, tačiau gėlininkai sako, kad vis dažniau jomis puošiami balkonai ar kiemų darželiai.

„Kapuose sodina, bet daug kas ir namų balkonuose pasikabina, Velykom pasipuošia“, – tęsė S. Kairienė.

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

Našlaitės, kaip ir kitos gėlės, šiemet brangesnės.

„Reikėjo ir daugiau šildyti, ir minimalus atlyginimas kilo. Ir šiaip viskas brango. Mažmeninė kaina – 70 centų, o didmeninė – apie 50“, – teigė E. Žemaitis.

Akį traukia ne tik našlaitės, tačiau ir į saulę besistiebiančios ryškios saulytės, įmantrių formų raktažolės, hiacintai ir kitos gėlės. Tačiau su šiomis gėlėmis dar irgi reikėtų palaukti.

„Sodinti galime tas, kurios nebijo didelių šalnų. Kovo mėnesį geriau palaukti ir sodinti balandžio pradžioje“, –  sakė E. Žemaitis.

Tačiau visai kitaip su žydinčiais krūmais. Kai kurie jau sulaukė pakankamai šilumos, kad galėtų būt sodinami ar persodinami, pavyzdžiui, rododendrai, magnolijos ir kiti.

„Rododendrai mėgsta rūgščią dirvą. Jeigu dabar sodintumėte į naujai ruošiamą vietą, tai reikėtų iškasti duobę, pripilt durpių ir tas durpes drėkinti kurį laiką. Savaitę ar dvi. Kad durpės prisigertų“, – patarė VDU botanikos sodo medelyno vyresnysis specialistas Saulius Galvanauskas.

Pavyzdžiui, persodinus visžalius rododendrus ir kitus visžalius augalus reikėtų pridengti nuo saulės. Botanikos sode nuo tiesioginių spindulių jie dengiami eglių šakomis.

Pasak specialistų, dabar ir visą balandį galima sodinti tuos augalus, kurie nepradėjo vegetuoti. Pavyzdžiui, lapuočius, augančius grunte, spygliuočius.



NAUJAUSI KOMENTARAI

sodinti

sodinti portretas
galima kai genys užkukuos.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių