Quantcast

Šių metų rugsėjis buvo šilčiausias Žemėje nuo 1880 metų

  • Teksto dydis:

Praėjęs mėnuo buvo karščiausias rugsėjis visoje planetoje pagal sausumos ir vandenyno paviršiaus temperatūrų vidurkį nuo 1880 metų, kai buvo pradėta registruoti šiuos rodiklius, pranešė pirmadienį JAV vyriausybė.

„Tai dar ir 38-tas iš eilės rugsėjis, kai pasaulinė temperatūra viršija XX amžiaus vidurkį“, – informuoja Nacionalinė vandenynų ir atmosferos tyrimų administracija (NOAA).

Išvesdama sausumos ir vandenyno paviršiaus temperatūrų vidurkį NOAA nustatė rekordinę rugsėjo temperatūrą buvus 60,3 laipsnio pagal Fahrenheitą (17,72 laipsnio pagal Celsijų), tai 1,3 F (0,72 C) viršija XX amžiaus vidurkį.

„Išskyrus vasarį, visi kiti 2014 metų mėnesiai (iki spalio) pateko į registruotų šilčiausių ketvertą, o gegužė, birželis, rugpjūtis ir rugsėjis buvo šilčiausiųjų viršūnėje“, – sakoma NOAA pranešime.

Ir Žemės sausumos didžioji dalis buvo šiltesnė už normalų rugsėjį, išskyrus centrinę Rusiją, kai kurias Kanados rytines ir šiaurines sritis bei nedidelį plotą Namibijoje.

„Rekordinė šiluma stebėta didžiojoje šiaurės vakarų Afrikos dalyje, Pietų Amerikos pietryčių pakrantės regionuose, pietvakarių Australijoje ir pietryčių Azijos srityse“, – pažymima pranešime.

Tuo tarpu Žemės vandenynuose rugsėjį vandens paviršiaus temperatūra XX amžiaus vidurkį viršijo 1,19 F (0,66 C), ir tai yra visų laikų rugsėjo temperatūros rekordas.

„Beje, tai ir didžiausias visų laikų (nuo 1880 metų) nuokrypis nuo bet kurio mėnesio temperatūros vidurkio, kurio ankstesnis rekordas buvo 1,17 F (0,65 C), stebėtas šiemet rugpjūtį“, – nurodo NOAA.

Šilumos rekordai stebėti kiekvieno didesnio baseino dalyse, ypač Ramiojo vandenyno šiaurės rytinėje ir pusiaujo dalyse.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių