Quantcast

Pirmieji grybai primena, kad miškui reikia ramybės

  • Teksto dydis:

Pranešama, kad Pietų Lietuvoje dygsta bobausiai. Tą patvirtina pakelėse parduodami šie grybai. Šiaurės Lietuvoje jau metas dygti pavasariniams baltikams, čia labiau žinomiems avižėlių vardu.

Pranešama, kad Pietų Lietuvoje dygsta bobausiai. Tą patvirtina pakelėse parduodami šie grybai. Šiaurės Lietuvoje jau metas dygti pavasariniams baltikams, čia labiau žinomiems avižėlių vardu.

Šių grybų nebūna labai gausu. Šiek tiek jų sunaudojama savo reikmėms. Pušynuose dygstančių bobausių 2010 m. supirkta 2,2 t, 2012 m – 14,8 t.

Bobausių rinkimas – labai specifinis grybavimas, jį geriausiai išmano vietiniai gyventojai. Šių grybų ieškojimas gali tapti problema perintiems paukščiams, kuriems šis metas yra pats svarbiausias ir atsakingiausias.

Gamtai reikia ramybės, nes daugelis retųjų paukščių pasirinko lizdavietes ir peri. Jau peri jūriniai ereliai, didieji apuokai, naminės ir uralinės pelėdos, į lizdus sugrįžo juodieji gandrai ir gervės.

Kiekvienas mūsų apsilankymas miške, net ir nežinant tikrųjų jo pasekmių, gali kainuoti daugybes retųjų gyvūnų gyvybių. Žinoma, kad dažną pavasarį bobausių rinkėjai Pietų Lietuvos giriose nuo lizdų nubaido didžiuosius apuokus, kurtinius, tetervinus, baugina gerves.

Toks gyvūnų baikštinimas gali būti prilygintas jų bei jų buveinių sunaikinimui, todėl už žalą, padarytą saugomų rūšių gyvūnams, gali būti taikomas žalos atlyginimas. Už didžiojo apuoko lizdo sunaikinimą tektų atlyginti 2 000 litų, jei jame žūtų jaunikliai – po 1 000 litų už kiekvieną. Gervės lizdo sunaikinimas įvertinamas 600 litų, kiekvieno kiaušinio ar jauniklio sunaikinimas – 300 litų, praneša Aplinkos ministerija.

Radus paukščio lizdą (bet kurio, net ir ne retojo), prie jo nereikia eiti, apžiūrinėti – būtina kuo skubiau pasitraukti, nepalikti jokių žymių. Žmonių pėdomis dažnai seka ir maisto ieško  miškinės kiaunės, lapės, tad žmonių aptikti lizdai gali būti jų sunaikinti.


Šiame straipsnyje: undefined

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių