Quantcast

Lietuviškame rūtų darželyje auga net česnakai

  • Teksto dydis:

Balandžio 24–27 dienomis Lietuvos parodų ir kongresų centre "Litexpo" vyks didžiausia Baltijos šalyse statybų tematikos parodoje „Resta 2014“. Lietuvos želdintojų ir dekoratyvinių augalų augintojų asociacija specialiai parodai sukurs „Žaliąją ekspoziciją“ –  net 1000 kv.m. žydintį sodą

Balandžio 24–27 dienomis Lietuvos parodų ir kongresų centre "Litexpo" vyks didžiausia Baltijos šalyse statybų tematikos parodoje „Resta 2014“. Lietuvos želdintojų ir dekoratyvinių augalų augintojų asociacija specialiai parodai sukurs „Žaliąją ekspoziciją“ –  net 1000 kv.m. žydintį sodą. Šiais metais „Žaliojoje ekspozicijoje“ lankytojams bus pristatomos lietaus vandens panaudojimo sode galimybės, EKO tvenkiniai, želdinimo tendencijos ir mados, "protingas" kompostavimas, sodo takelių įrengimas, balkonų ir terasų, stogų ir sienų želdinimas ir kt. Čia pat veikiančiose "Sodininko dirbtuvėse" visiems sodininkams, daržininkams ir aplinkos puoselėtojams vyks specialistų konsultacijos ir praktiniai užsiėmimai bei pamokos.

Kaip teigia parodoje „Resta 2014“  „Žaliąją ekspoziciją“ kuriantys specialistai, liaudies dainose apdainuotas rūtų darželis pastaraisiais metais smarkiai keičiasi. Tai atspindi neįprastas derinys darželiuose – kartu su romantiškosiomis rūtelėmis vis dažniau sodinami česnakai ir kiaulpienės.

„Jau bene penkmetį Lietuvoje populiarėja sodų – daržų mada, kai gyvatvore aptvertoje teritorijoje pasodinama ne tik gėlių ar prieskoninių žolių, bet ir daržovių. Šis reiškinys kol kas avantiūristais laikomiems žmonėms teikia ir estetinę, ir socialinę, ir ekologinę naudą: graži kompozicija pagyvina kiemą, dirbdamas darželyje žmogus psichologiškai pailsi, o užaugus daržovėms, be jokios pesticidų baimės gali juos valgyti, duoti mažiems vaikams“, –  teigia Želdintojų ir dekoratyvinių augalų augintojų asociacijos atstovė Ingrida Vainauskienė.

Tiesa, pašnekovė teigia, kad dažniau tokį estetikos ir skonio kampelį namų kieme linkę turėti nuosavame name mieste gyvenantys žmonės, verslininkai ir kiti dažniausiai skubantys, laiko neturintys žmonės. Esą sodo – daržo priežiūra yra puiki atgaiva po darbo. Prie senovinės pirkios „verandėlės“ kaimo vietovėse tokių žalumynų oazių kol kas nedaug.

„Užimti žmonės vertina tokias žaliąsias erdves, nes jų priežiūra reikalauja mažai laiko. Visa gudrybė ta, kad specialistas padeda parinkti ir išdėlioti augalus darželyje taip, kad šie tarpusavyje „draugautų“. Pavyzdžiui, vieni augalai turi specifinį kvapą, kuris padeda atbaidyti kitos rūšies augalui būdingus kenkėjus, užkerta kelią piktžolių plitimui ir panašiai. Dėl tokios augalų draugystės sodo savininkui reikia mažiau laiko praleisti sodelyje, tačiau rezultatas gaunasi puikus“, š– paslaptį išduoda I. Vainauskienė.

Visgi įkuriant tokį sodą – daržą vertėtų pagalvoti ir apie jo paties vietą namų valdoje. Darželis neturėtų būti panašus į tradicinius lietuviškus darželius – jis neturi būti arti namo ar nugrūstas į sklypo kampą, nes augalai privalo gauti kuo daugiau saulės šviesos.

Tuo tarpu augalai sodelyje taip pat neturėtų būti išdėlioti bet kaip arba tiesiog grupuojant vienas kito atžvilgiu „draugiškus“ augalus. Pagrindinė želdinimo specialistų pateikiama taisyklė – anksčiau užaugančias daržoves ar maistines žoles tikslinga sodinti sodo – daržo kraštuose, o vėliausiai užaugančias – viduryje. Taip sezono metu bus galima mėgautis paties užaugintomis daržovėmis nesudarkant harmoningo vaizdo.

„Lietuviškosios ir užsienietiškosios mados skiriasi. Lietuviai labiau linkę sodinti daržoves, maistines žoles. Pavyzdžiui, vokiečiai labai mėgsta sodinti kiaulpienes, dobilus ir dilgėles. Šiuos augalus mes bandome naikinti, tuo tarpu vokiečiai parduotuvėse perka jų sėklas ir augina juos specialiai, mat jiems tai savotiška egzotika, natūralioje gamtoje tokie augalai pas juos neauga“, - tvirtina apželdinimo specialistė.

Vanduo lietuviškuose sodeliuose mėgstamas iki šiol – kiemuose vis dar populiaru įsirengti tvenkinius ar dekoratyvinius baseinėlius.

„Atsakymas į klausimą, kaip suvaldyti vandenį, priklauso nuo turimo laisvo laiko. Turintys daugiau laiko priežiūrai gali išsikasti visą tvenkinį, kuriame galės maudytis, tačiau juo nuolat reikės rūpintis bei valyti. Labiau skubantiems patariame įsirengti tekančio vandens oazes, fontanėlius – taip sumažės priežiūrai reikalingas laikas“, – pataria specialistė.

Balandžio 24–27 dienomis "Litexpo" vyksiančioje parodoje „Resta 2014“ daug dėmesio ir bus skiriama vandeniui. Šių metų parodos akcentas – vandens naudojimas ir tvarkymas namuose, kiemuose bei miestuose. Parodoje bus pristatoma kokybiška, taupi santechnika, vandens kokybės gerinimo įranga, naujos technologijos, laistymo įranga ir kt.

Savo naujienas šiemet parodoje demonstruos 535 dalyviai iš 10 pasaulio šalių, paroda užims visą "Litexpo" ekspozicinį plotą – 33 tūkst. kvadratinių metrų. Parodoje „Resta 2014“ naudingos informacijos atras kiekvienas, planuojantis statybas, remontą, inžinerinių ar šildymo sistemų atnaujinimą, naujo būsto įsigyjimą, aplinkos įrengimą, apželdinimą.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių