Quantcast

Valdininkų taikinys – regbio stadionas


2009-06-22
Gediminas Reklaitis
Valdininkų taikinys – regbio stadionas

Kol Vilniaus Vingio parko stadionas buvo apaugęs ir niekam netinkamas, jo nereikėjo niekam. Kai regbio entuziastai į stadioną investavo apie 0,5 mln. litų, jo staiga prireikė Lietuvos olimpiniam sporto centrui (LOSC).

Susitvarkė už nugaros

2003 m. Vingio parko stadionas buvo netinkamas net treniruotėms. Po metų buvo pasirašytas susitarimas, pagal kurį "Vilniaus parkai" aikštę perdavė "Geležinio vilko" sporto mokyklai.

Regbio entuziastai kibo į darbus ir per kelerius metus nuniokotą aikštę pavertė vieninteliu tarptautinius standartus atitinkančiu regbio stadionu Lietuvoje. Jame savo namų rungtynes žaidžia ir penkiolika pergalių iš eilės Europos čempionate iškovojusi bei prie planetos rekordo artėjanti Lietuvos rinktinė.

Regbininkai suskaičiavo, kad per šešerius metus į stadioną investavo apie 0,5 mln. litų, o jam sutvarkyti prireikė apie 8000 darbo valandų.

Tačiau pinigus ir savo laiką investavę regbininkai gali likti be savo pačių išpuoselėto stadiono. LOSC gegužės pabaigoje baigė visas žemės įteisinimo procedūras, pagal kurias stadionas atiteko šios įstaigos žiniai. LOSC iš karto pareiškė, kad stadione treniruosis kitų, prioritetinių sporto šakų, sportininkai, o regbininkams reikėtų prisitaikyti prie jų grafiko.

"Mums skaudžiausia, kad viskas buvo padaryta už nugaros, mes sužinojome tik patį faktą. Kol stadionas buvo apleistas, jo niekam nereikėjo. Kai jį prikėlėme naujam gyvenimui, sutvarkėme, pavertėme viena geriausių sporto bazių Vilniuje, greitai atsirado norinčių jį perimti. Jau buvau metęs regbį, bet prieš kelerius metus mane įkalbėjo atvykti į Vilnių. Tačiau po tokių dalykų nusvyra rankos", – dienraščiui sakė "Geležinio vilko" vyriausiasis treneris Vidmantas Valys.

Siūlo susimokėti patiems

Regbininkams nerimą kelia ir tai, kas prižiūrės stadioną. Jei aikštėje nuolat grūsis regbininkai, lengvaatlečiai ir futbolininkai, netrukus stadionas vėl gali būti nustekentas.

"Iš specializuotos regbio aikštės gali nieko nelikti. Mes siekiame, kad ir toliau galėtume prižiūrėti savo stadioną ir rūpintis juo, nes mums tai yra vienintelė užuovėja", – paaiškino V.Valys.

Įdomu, kad į regbio stadioną lengvaatlečiai, skirtingai nei norėtų LOSC, nesiveržia. Lengvosios atletikos federacija (LAF) piktinasi planais pagrindiniame Vingio parko stadione įrengti dirbtinės dangos aikštę ir palikti ją vien futbolininkams.

"Tai reikštų, kad lengvąją atletiką naikinti pradedame nuo sostinės. Ir taip esame vienintelė Europos sostinė, neturinti normalaus lengvosios atletikos stadiono. Kad ir koks būtų prastas, Vingio stadione dar galima rengti treniruotes, vietos varžybas. O ką lengvaatlečiai veiks regbio aikštėje? Teliks vienas kelias – vasarą lįsti į maniežą, – aiškino LAF generalinis sekretorius Eugenijus Burokas. – Tikrai nesikėsiname į regbio stadioną, nes jis nėra tinkamas lengvajai atletikai."

Tačiau LOSC kol kas turi savo planų ir nesidomi nei regbininkų, nei lengvaatlečių nuomone. LOSC pasiūlė pusę milijono litų į aikštės atnaujinimą investavusiems regbininkams susimokėti už būsimas treniruotes. Patys regbininkai tvirtina, kad tai reikštų pakartotinę sostinės regbio mirtį, o 90 "Geležinio vilko" sporto mokykloje besitreniruojančių vaikų atsidurtų gatvėje.

"Sporto funkcionierių pasaulėžiūros tikriausiai nepavyks pakoreguoti. Kiek teko susidurti, tokie žmonės viską vertina pagal panaudotų pinigų ir solidžių ataskaitų kiekį", – pabrėžė tinklalapio "sosregbis.lt" techninis vadovas Andrius Radzevičius.

Gelbės bendromis pastangomis

Dėl savo stadiono regbininkai pasirengę kovoti iki galo. Neseniai veikti pradėjusiame tinklalapyje "sosregbis.lt" visi norintys gali pasirašyti peticiją dėl Vingio stadiono, o šiandien rengiama protesto akcija, per kurią žmonės gyva grandine apjuos vienintelį šalyje specializuotą regbio stadioną.

"Neketiname imtis drastiškų priemonių. Tenorime atkreipti visuomenės dėmesį į problemą ir mėginti viską išspręsti civilizuotais būdais", – paaiškino V.Valys.

Praėjusią savaitę jis su keliais kolegomis lankėsi ir pas Seimo pirmininką Arūną Valinską – jis žadėjo savo pagalbą.

LOSC geranoriškumu tiki ir Lietuvos regbio federacijos prezidentas, buvęs parlamentaras Antanas Bosas. "Visomis išgalėmis stengsimės, kad Vingio aikštė liktų regbio reikmėms. Manau, jog su LOSC galima užmegzti normalų dialogą ir pasiekti visiems priimtinus sprendimus", – tvirtino A.Bosas.

LOSC pozicijos sostinės regbio stadiono klausimu išgirsti nepavyko. Centro vadovas Linas Tubelis siūlė skambinti už sporto bazes atsakingam pavaduotojui Vytautui Karsokui, tačiau šis penktadienio popietę, likus trims valandoms iki darbo dienos pabaigos, pareiškė, kad neras laiko atsakyti į kelis dienraščio klausimus.


Akcija

Šiandien 18 val. šalies regbio entuziastai kviečia Vilniaus rebgio stadioną apjuosti gyva žmonių grandine ir aikštės viduryje kartu suformuoti SOS ženklą.