Quantcast

Garsiojo gėjaus kerštas


2008-11-08
Laura Čyžiūtė
Garsiojo gėjaus kerštas

Berlyno meras homoseksualas Klausas Wowereitas skėlė antausį Vilniaus vadovui Juozui Imbrasui. Dėl pastarojo skambių pasisakymų prieš gėjus ir lesbietes Vokietijos sostinės vadovas atsisakė vizito į Vilnių.

Kas būtų antroji pusė?

Ateinančių metų birželio 19–21 d. Vilniaus miesto savivaldybė organizuoja tarptautinį forumą, į kurį kviečiami visų ES sostinių ir kitų pasaulio miestų, su kuriais bendradarbiauja Vilnius, merai. Tačiau forume nebus Berlyno mero K.Wowereito.
Pastarojo atsakymas Vilniaus savivaldybei buvo gana lakoniškas: Berlyno meras atvykti negalįs dėl kitų įsipareigojimų.

Kokie tie įsipareigojimai, K.Wowereitas neatskleidžia, tačiau patys Vilniaus savivaldybės darbuotojai puse lūpų juokiasi: juk visų valstybių merai į forumus kviečiami atvykti su antrosiomis pusėmis. O kas lydėtų K.Wowereitą?

Jo gyvenimo draugas gydytojas Jörgas Kubicki? Tai pamatęs J.Imbrasas pasiustų iš pykčio. Nebent Berlyno meras grįžtų prie senosios tradicijos ir viešnagei pasiskolintų draugę. Taip esą buvę per buvusio Rusijos prezidento Vladimiro Putino viešnagę į Berlyną.

J.Imbrasas – tikras vyras

Tačiau nekyla abejonių, kad Berlyno mero atsakymas tėra formalus pasiaiškinimas. Tikroji priežastis – pyktis dėl J.Imbraso nemeilės gėjams.

Praėjusį pavasarį buvo kilęs skandalas, kai J.Imbrasas uždraudė miesto troleibusus puošti vaivorykštės spalvomis ir socialine, homoseksualų teises ginančia reklama.
Tąkart Vilniaus galva skambių frazių negailėjo. "Reikia propaguoti tradicinės šeimos idėją. O tie žmonės, jeigu turi tokių potraukių, tegul gyvena kaip nori, bet demonstruoti tai viešai ir reklamuoti būtų nelabai gerai", – nenusileido J.Imbrasas.

Berlyno vadovas nekomentuoja

Kone anekdotu virtusią istoriją žiniasklaidos atstovams papasakojo pats Vilniaus mero patarėjas Audrius Gelžinis. Šis prie kavos puodelio sėdėdamas ne kartą "Vilniaus dienos" žurnalistei pabrėžė, girdi, K.Wowereitas bus greičiausiai įsižeidęs.

Juk jis – gėjus ir savo seksualinės orientacijos neslepia. Kaip ir Vilniaus meras į vatą savo priešiško požiūrio apie homoseksualus nevynioja.

Ko taip ilgai pyksta K.Wowereitas? Berlyno mero spaudos tarnyba buvo kategoriška ir paprašė atsiųsti informaciją apie laikraštį, kuris ketina imti interviu. Prašymą atstovas spaudai motyvavo tuo, jog K.Wowereitas kartą jau buvo nukentėjęs nuo lietuvių spaudos.

Vienas mūsų šalies nacionalinių dienraščių ne itin pagarbiai atsiliepė apie K.Wowereito seksualinę orientaciją. Matyt, pabūgęs panašaus erzelio, K.Wowereitas su "Vilniaus diena" kalbėtis atsisakė.

Tuo tarpu Lietuvos gėjai netruko komentuoti, kad tai yra Vilniaus, kaip homofobų miesto, tarptautinės izoliacijos pradžia.

Tikisi sulaukti kito svečio

Sulaukę neigiamo atsakymo į kvietimą Vilniaus miesto savivaldybės valdininkai nenusimena. Užsienio ryšių skyriaus vedėjas Žilvinas Abaravičius pasidalijo viltimis: jeigu K.Wowereitas atvykti negali, galbūt Berlyną galėtų reprezentuoti vienas jo pavaduotojų.

"Na, dažnai miestų merų darbotvarkės būna gana įtemptos ir planuojamos ne savaitei, bet mėnesiui ar net metams. Matyt, Berlyno mero darbotvarkė taip pat labai įtempta. Nemanau, kad jis galėtų atsisakyti vizito vien dėl seksualinės orientacijos. Mes labai tikimės, kad forume negalintis dalyvauti K.Wowereitas atsiųs kitą asmenį, galintį reprezentuoti jų miestą", – vylėsi Ž.Abaravičius.

Užsienio ryšių skyriaus vedėjas pridūrė, jog J.Imbrasas niekada nėra vykęs oficialaus vizito pas K.Wowereitą į Berlyną, niekada jo nekritikavęs dėl netradicinės seksualinės orientacijos, todėl dabar žiniasklaidos keliamas erzelis esąs be pagrindo.

Forume – pusantro šimto svečių

Berlynas nėra vienintelis miestas, kurio vadovo nebus birželį rengiamame forume. Jau dabar žinoma, kad dalyvauti negalės ir Ciuricho (Šveicarija) bei Malmės (Švedija) miestų merai.

Tačiau birželį Vilniaus savivaldybėje išvysime Rygos, Hamburgo, Štutgarto, Liuksemburgo, Dublino, Lisabonos, Atėnų, Varšuvos, Krokuvos ir kitų pasaulio miestų vadovus bei jų antrąsias puses. Iš viso renginyje tikimasi sulaukti apie pusantro šimto svečių.

Atvykusieji į forumą diskutuos kultūriniais klausimais, dalysis jų valdomų miestų patirtimi. Po oficialiosios dalies svečiams bus organizuojama pažintinė ekskursija po lankytinas Vilniaus vietas ir Trakus, kur jų lauks teatralizuota gyvosios istorijos mugė. Merams ir jų antrosioms pusėms taip pat bus pasiūlyta apsilankyti "Vilniaus – Europos Kultūros sostinės" organizuojamuose renginiuose.

Mero patarėjas A.Gelžinis atskleidė, jog Vilnius kaip Europos kultūros sostinė tą savaitgalį bandys atlikti ir taikdario misiją.

"Vienas forumo uždavinių – prie vieno stalo susodinti tarpusavyje konfliktuojančias puses, pavyzdžiui, šalia Belgrado (Serbija) ir Prištinos (Kosovo) miestų merus. Arba Tbilisio (Gruzija) merą pasodinti šalia Maskvos vadovo Jurijaus Lužkovo. Gana graži misija. Ar tai pavyks, matysime, bet to siekiame", – atskleidė A.Gelžinis.

Daugiau nei 150 svečių vaišėms, nakvynei ir suvenyrams Vilniaus valdžia ketina išleisti apie 200 tūkst. litų.