Quantcast

„Madų savaitgaliams“ – pusė milijono


2009-05-21
Dovilė Jablonskaitė
„Madų savaitgaliams“ – pusė milijono

Tokią sumą iš ir taip kiauro Vilniaus biudžeto prarys mados renginys. Taip nutiks, jei dėl miesto kaklą smaugiančių skolų kasdien verkianti valdžia 520 tūkst. litų atseikės dizainerių sukurtoms kolekcijoms demonstruoti.

Už tylą – parama

Savivaldybės Kultūros ir meno skyrius pirmadienį mero Viliaus Navicko prašė surasti papildomų lėšų šiemet gerokai nuskriaustoms organizacijoms. Dešimt įvairių krypčių meno renginių sostinėje vienijančiai viešajai įstaigai "Vilniaus festivaliai" prašyta papildomų 500 tūkst. litų, maestro Donato Katkaus vadovaujamam Vilniaus Šv. Kristoforo kameriniam orkestrui – 200 tūkst. litų.

"Patenkinti tokio poreikio miestas neišgali", – V.Navicko atsakymas buvo kategoriškas. Tačiau ar meras išliks toks pat nepalaužiamas, kai miesto ižde teks rasti 780 tūkst. litų komerciniam festivaliui "Be2gether" paremti?

Kultūros ministerijos vasarį iš prioritetinio į rezervinį programos "Vilnius – Europos kultūros sostinė 2009" (VEKS) sąrašą nustumtą festivalį Vilniaus miesto savivaldybė užsimojo išgelbėti, finansuodama iš miesto kišenės.

"Vilniaus diena" jau rašė, kad sostinės valdžios dosnumas komerciniam festivaliui – neatsitiktinis. Festivalio organizatorius verslininkas Giedrius Klimkevičius ir miesto vicemeras Gintautas Babravičius – artimi draugai.

Dienraščio šaltiniai savivaldybėje patarė pasidomėti dar vienu į VEKS programą miesto iniciatyva įtrauktu projektu, kuriam numatoma atriekti šiek tiek mažiau – 520 tūkst. litų.

Kalbama, kad įvyko mainai. G.Babravičiui proteguojant "Be2gether", dabar jau buvusi VEKS vykdomoji direktorė Dalia Bankauskaitė už tylą pareikalavo paramos savo geros bičiulės viešosios įstaigos "Europos namai" direktorės Juditos Akromienės projektui "Madų savaitgaliai: Vilniaus veidas ir estetinis ugdymas".

Smarkiai krapštys pakaušius

Bandydamas prisiminti, kodėl iš rezervinio VEKS projektų sąrašo "Mados savaitgaliai" vėl grįžo į pagrindinę programą, G.Babravičius aiškino, kad tam buvęs vienas argumentas – į veiksmą bus įtraukiami miestiečiai. "Tai masinis gatvės renginys, o ne elitinis", – sakė G.Babravičius.

Tradiciniams "Vilniaus festivalių" renginiams ir Vilnių visame pasaulyje reprezentuojančiam Šv. Kristoforo kameriniam orkestrui lėšų nesukrapštantis miestas jau yra pažadėjęs papildomą milijoną VEKS projektams, tarp jų ir komerciniam "Be2gether": pinigai teoriškai skirti, praktiškai – jų ieškoma.

"Verčiamės per galvas ir jau esame suradę 700 tūkst. litų. Dar trūksta apie 1 mln. litų, todėl miesto valdžia turės smarkiai pakrapštyti pakaušius. Jei ieškosime, rasime. Jei nori ką nors padaryti, stengiesi, pavyksta", – kalbėjo G.Babravičius.

Žūtbūtines lėšų paieškas kultūrai vicemeras Vidmantas Martikonis vertino skeptiškai. "Galima ieškoti grybų miške arba to, ką pametei. Tačiau neįsivaizduoju, kaip ieškoti pinigų, kurių nėra, nepakenkiant miestui ir nedidinant biudžeto deficito. Ir taip esame prasiskolinę. Šiuo metu yra daug svarbesnių ir, sakyčiau, ūkiškesnių problemų, kurioms spręsti reikia finansavimo", – kalbėjo V.Martikonis.

Tačiau savivaldybės administracijos direktorius Vytautas Milėnas dienraštį yra patikinęs, kad tiems VEKS projektams, kurie prieš mėnesį buvo oficialiai įtraukti į galutinį programos sąrašą, pinigų bus ieškoma. "Politika tokia: tiems VEKS projektams, kurie buvo aprobuoti pastaruoju metu, pinigai bus rasti ir skirti", – yra sakęs V.Milėnas.

Sąmata atrodė išpūsta

Pagal pradinį sumanymą pirmas vasaros savaitgalis Vilniaus širdyje turėjo būti skirtas madai. Vykdant projektą "Ilgiausias Europoje podiumas", Gedimino prospektas turėjo virsti mados centru. Nuo Vinco Kudirkos aikštės iki pat Katedros aikštės besidriekiančiu podiumu turėjo žengti manekenės, pristatančios garsių Lietuvos ir užsienio dizainerių sukurtas kolekcijas.

Vykstant projektui "Boutique kelias", pagal parengtus žemėlapius miestiečiai galėtų apsilankyti mados dizainerių parduotuvėse, kuriose susipažintų su jų darbais. "Grožio tunelis" užtikrintų praeivių išvaizdos ir stiliaus transformacijas, prisilietus dizainerio rankai.

Ūžiant projektui "Tapk manekenu", įvairiose miesto vietose praeiviai iš kartoninių drabužių detalių kurtų norimą kostiumą, klausytųsi mados ir dizaino istorijos pamokėlių.

Projektui su visais šiais renginiais įgyvendinti jo vykdytojai – viešoji įstaiga "Europos namai" ir Nacionalinė mados dizaino asociacija – iš pradžių prašė 824 509 litų.

Prasidėjusi VEKS programos apimties mažinimo karštinė planus privertė pakoreguoti. Projekto sąmata susitraukė iki 520 tūkst. litų.

Kadangi projektas buvo įtrauktas į VEKS "Žmonių programą", lėšų jam turėtų skirti Vilnius.

"Mes niekada net nesvarstėme šio projekto rėmimo galimybės, bet, kiek prisimenu, jo sąmata mums atrodė išpūsta. Tačiau nesikišome – tai buvo savivaldybės reikalas. Iš esmės manau, kad buvo ir vertesnių renginių. Bet gal ir visai nieko. Mados – gal irgi menas, kultūros reiškinys", – svarstė kultūros ministro Remigijaus Vilkaičio patarėjas Liudas Šukys.

Pristatys dešimt kolekcijų

Projektą vykdančios įstaigos "Europos namai" direktorė J.Akromienė atkreipė dėmesį, kad realiai "Madų savaitgaliai" turės įsitekti į 400 tūkst. litų, mat 100 tūkst. litų surys mokesčiai.

"Gal kam nors ir atrodo, kad tai didelė suma, ypač kai kalbama apie 500 tūkst. litų, bet sąmata yra reali. Detalesnės sąmatos, kiek girdėjome, nėra pateikę nė vieni vykdytojai", – užtikrino J.Akromienė.

Daugiausia lėšų esą suės techninė projekto dalis: podiumas, garso įranga, apšvietimas, vaizdo projekcijos. Nemažai pinigų bus atriekta dizainerių kolekcijoms sukurti.

"Dizaineriams numatyti honorarai tam, kad jie padengtų išlaidas už medžiagas, panaudotas kolekcijoms. Realiai jie nieko neužsidirbs", – sakė J.Akromienė.

Projekte dalyvausiančių dizainerių pavardės kol kas neaiškios. Manoma, kad miestiečiams bus pristatyta dešimt konceptualiosios mados kolekcijų.

Projektų "Grožio tunelis" ir "Tapk manekenu" greičiausiai bus atsisakyta. Vietoj akcijų numatomi nemokami seminarai žmonėms, norintiems susipažinti su mados ir meno kryptimis.

Nuo kelių savaitgalių projektas susitrauks iki vieno, bet savaitę iki pagrindinio šou vyks įvairių smulkesnių renginių. Kolekcijoms pristatyti sumontuotas podiumas trumpės nuo planuotų 500 iki 100 m. Keisis ir podiumo vieta. Iš Gedimino prospekto jis kelsis į Rotušės aikštę.

Keliai susipynė seniai

Nors klupdamas, projektas juda pirmyn, tačiau J.Akromienė neigė, kad tai – D.Bankauskaitės indėlis.

"Labai gerai pažįstu Dalią nuo senų laikų, bet galiu pasakyti, kad šis projektas buvo patvirtintas dar tada, kai Dalia nedirbo VEKS. Aišku, visada galima suvedinėti, kaip nori", – kalbėjo J.Akromienė.

D.Bankauskaitės ir J.Akromienės keliai susipynė seniai. D.Bankauskaitė yra viena iš įstaigos "Europos namai" steigėjų. 2005 m. "Europos namams" laimėjus konkursą sukurti Lietuvos įvaizdžio strategiją, įstaigai vadovaujanti J.Akromienė šiam darbui pasamdė D.Bankauskaitę, iš VEKS vykdomojo direktoriaus pareigų pasitraukusią tik prieš tris savaites.

Kelis kartus pigiau

Šiemet vos galą su galu suduriantys ilgametes tradicijas turinčių ir vilniečių pamėgtų renginių organizatoriai miesto valdžios sprendimą paskutinius pinigus atiduoti vienkartinėms akcijoms vadina trumparegišku. Be to, įtarimų kultūrininkams kelia ne tik finansuoti užsimoto mados projekto koncepcija, bet ir sąmata. Esą būtų įmanoma prasisukti pigiau.

Kiek kainuotų įrengti techninę mados projekto dalį, dienraštis teiravosi šou verslo techninės priežiūros ir aprūpinimo srityje didelę patirtį sukaupusios bendrovės "Scenos techninis servisas" specialistų.

"Jei mūsų bendrovė aptarnautų tokį renginį, manau, 100 m podiumo su konstrukcija apšvietimui pakabinti, apšvietimu ir kokybiška įgarsinimo aparatūra kaina tilptų į 100–130 tūkst. litų", – skaičiavo Romas Rutulys.

Sunkus klausimas merui

Kasmet renginį "Mados infekcija" organizuojanti manekenė Renata Mikailionytė atkreipė dėmesį, kad mada – tai prabanga.

"Jei nori pigiai, prašom, patiesk kilimą – ir jau renginys. Tačiau ką tuo nustebinsi? Reikia kokybės, garso, vaizdo efektų, ekranų, apšvietimo, pagaliau, darbuotojų, kurie konstruotų tokio ilgio podiumą, manekenių, kurios tuo podiumu eitų. Kolekcijų medžiagos irgi medžiagoms nelygios – vienos pigesnės, kitos brangesnės. Tai – ne popmuzikos grupės pasirodymas, kad paleistum muziką, ir jau renginys", – kalbėjo R.Mikailionytė.

Mados šou esą negalima organizuoti be patirties ir išmanymo. Tam reikia profesionalų.

"Galbūt šiais laikais pusė milijono litų atrodo labai dideli pinigai, tačiau mados srityje jie tikrai nėra neįtikimi. Reikia daryti tokius renginius, nes lengviausia nedaryti nieko", – sakė R.Mikailionytė.

Pasiteiravus, ar sunkmečiu Vilnius gali sau leisti rengti prabangos šou, meras V.Navickas tik giliai atsiduso. Klausiamas, ar madai bus skirti žadami pinigai, jis tarsi prarado kalbos dovaną. "Negaliu nei patvirtinti, nei paneigti", – galiausiai tarstelėjo meras.