Quantcast

"Karoliukų" namų komplekso rojus virto pragaru


2009-06-01
Šarūnas Černiauskas

Verslininko Vyto Brusoko valdomas "Karoliukų" kompleksas Karoliniškėse nebedžiugina gyventojų. Žmonių kantrybė trūko po to, kai už V.Brusoko įmonės skolas visam kompleksui buvo atjungtas elektros energijos tiekimas.

Kvietė policiją

Rytų skirstomieji tinklai (RST) elektrą "Karoliukams" atjungė ketvirtadienį vakare. To priežastis – V.Brusoko bendrovės "Oslit" skola elektros energijos tiekėjui. Vėliau pavakare namo grįžę žmonės turėjo lipti laiptais, o laiptinėje tvyrojo visiška tamsa. Apie maisto gaminimą ir daugelį kitų elementarių patogumų buvo galima pamiršti. "Oslit" nesumokėjo skolos, o kenčiame mes. Vienos kaimynės vyras serga cukriniu diabetu. Jam reikia karšto maisto, o pagaminti nebuvo galimybės", – "Vilniaus dienai" pasakojo "Karoliukų" gyventojai.

Penktadienį V.Brusoko įmonė susimokėjo skolą RST, ir elektros energijos tiekimas buvo atnaujintas, tačiau tuo verslininko ir jo klientų konfliktas nesibaigė. Žmonės skundėsi, kad "Karoliukų" šeimininkas paliepė už skolas atjungti elektros energiją daliai komplekso gyventojų.

Konfliktui įsisiūbavus, gyventojai netgi iškvietė policiją, tačiau į vietą atvykę pareigūnai į santykių aiškinimąsi nesikišo ir pasyviai stebėjo padėtį.

Kaltina sukčiavimu

"Karoliukų" gyventojai prisipažino, kad kai kurie iš jų sąmoningai V.Brusoko įmonei nemoka už elektrą. Esą taip jie protestuoja prieš, jų manymu, nesąžiningą verslininko elgesį. Mat kompleksas turėjo būti priduotas eksploatuoti ir įregistruotas Registrų centre dar pernai rugpjūtį, tačiau tai dar nepadaryta, ir "Karoliukai" tiesiog kabo ore. Dėl to žmonės negali patys sudaryti sutarčių su komunalinių paslaugų tiekėjais.

Tačiau dar labiau žmones papiktino skaičiai, nurodomi sąskaitose. Pavyzdžiui, gyventojams pateiktose sąskaitose už bendro naudojimo paslaugų elektros energiją vasarį tarifas sudarė apie 22 centus už 1 kWh, o balandį – jau 73 centus už 1 kWh. "Ar girdėjot Vilniuje tokių atvejų?" – piktinosi namo gyventojai. Žmonės taip pat tikina per brangiai mokėję už šilumą – esą sąskaitose nurodytas 19 proc. PVM tarifas, nors jis tokį lygį pasieks tik kitą šildymą sezoną.

Be to, komplekso gyventojai įtaria, kad pinigai, kuriuos jie sumoka už komunalines paslaugas, taip ir nepasiekia tų paslaugų teikėjų. "Žmonės nuo pernai rudens nutarė nemokėti, nes nežinome, kur tie pinigai nueina. Jie ("Oslit" – red. past.) neįvykdė savo įsipareigojimų, jie turi skolų, jie tempia laiką, specialiai neregistruoja namo, kad iš mūsų paimtų daugiau pinigų", – tikino vilniečiai. "Karoliukų" gyventojai pradėjo savarankišką tyrimą, kurio rezultatai jų toli gražu nenudžiugino. "Skola "Vilniaus energijai" – daugiau nei 260 tūkst. litų. Tai koks bus mūsų likimas žiemą? Jeigu V.Brusokas nesusimoka, mes negauname šilumos", – nuogąstavo žmonės.

Žadėtos kokybės nemato

Kai kurie gyventojai butus "Karoliukuose" pirko pačiu nekilnojamojo turto brangymečiu ir už kvadratinį metrą mokėjo net po 5 tūkst. litų. Tačiau žadėtosios kokybės žmonės teigia nematantys.

Jie teigia, esą namą neseniai inspektavusi valstybinė komisija savo darbą atliko ne itin pareigingai – komisijos nariai parašais patvirtino, kad "Karoliukai" tinkami gyventi ir gali būti priduoti eksploatuoti, tačiau tokios išvados, žmonių manymu, yra daugiau nei abejotinos. "Buvo komisija, apžiūrėjo namą, pasirašė. Bet jūs pasižiūrėkit, kiek visokio broko. Jie neturėjo pasirašyti", – įsitikinę naujakuriai.

Stiklus galima išstumti?

Jungiamajame komplekso korpuse įrengti įstiklinti koridoriai, pasak gyventojų, kiaurai praleidžia vėją ir visiškai netaupo šilumos. "Žiemą butų durų rankenos apsitraukia ledu", – piktinosi pašnekovai.

Abejonių kelia ir tai, kai įstiklinti koridoriai. Susidaro įspūdis, kad masyvios stiklinės konstrukcijos įrengtos nesant pakankamų sutvirtinimų. Vienam vyrui atsirėmus į plastikinius rėmus, konstrukcija pastebimai išlinko, kai ją stumtelėjo dar vienas vyras, išlinkis dar padidėjo. Gyventojai baiminasi, kad konstrukciją užgulus trijų keturių vyrų svoriui, ji gali tiesiog iškristi.

Iš balkono galima iškristi

Vienas "Karoliukų" gyventojas "Vilniaus dienos" žurnalistus nusivedė į savo butą, kad parodytų dar vieną statybininkų broko pavyzdį. Statytojai kažkokiu būdu sugebėjo balkono pastumti į šoną. Pravėrus balkono duris atsiveria platus plyšys, pro kurį gali iškristi naminis gyvūnas, galbūt ir kūdikis.

Komplekso gyventojas, baimindamasis, kad iš balkono gali iškristi jo katė, plyšį pats užlopė medine lenta. "Ne tokios kokybės tikėjausi", – liūdnai juokavo vyriškis.

"Karoliukuose" yra ir kitokių prastos kokybės požymių: dingę radiatoriai, elektros instaliacijos brokas (vietomis matyti netgi pliki laidai), trūkiai sienose, išklerusios lauko durys, neveikiančios ar netgi nesumontuotos kodinės spynos ir t. t.

Žmonės žada nenuleisti rankų ir paduoti kolektyvinį ieškinį V.Brusoko įmonei.


Atsiprašo, bet elektros neįjungs

V.Brusokas penktadienį atvyko į "Vilniaus dienos" redakciją nešinas valstybinės komisijos pasirašytu dokumentu, leidžiančiu "Karoliukus" registruoti. Tačiau tai artimiausiu metu neįvyks – anot verslininko, dėl piktybiškai skolų nesusimokančių gyventojų kaltės.

"Tą problemą, atvirai pasakysiu, kelia skolininkai. Jų yra mažuma – apie 20 proc. gyventojų. Jie nemoka nuo tada, kai buvo pasirašytos pirkimo–pardavimo sutartys. Ir praėjusiame butų savininkų susirinkime, kuriame pats dalyvavau, jie atvirai pareiškė, kad to net nežada daryti. Kilo didelis nepasitenkinimas – ne tik mano, bet ir tų gyventojų, kurie moka tvarkingai ir laiku", – tikino V.Brusokas. Esą jeigu skolininkai susimokės, pastatas nedelsiant bus įregistruotas.

Pasak jo, "Karoliukų" gyventojų skola jo įmonei yra didesnė, nei įmonės skolos komunalininkams. "Praėjo tiek laiko, o problema nepajudėjo iš mirties taško. Taigi buvo imtasi griežtesnių priemonių. Labai gaila, ir mes visi gailimės, kad dėl to vieną vakarą nukentėjo ne tik skolininkai, bet ir kiti žmonės", – apgailestavo verslininkas. Jis pabrėžė, kad elektra atjungiama tik tiems žmonės, kurių skola viršija tūkstantį litų – kitiems esą leidžiama ir atidėti mokėjimą, ir tariamasi, kaip sumažinti skolą.

"Labai atsiprašome žmonių, kuriems kilo nepatogumų atjungus elektrą", – pridūrė V.Brusokas.

Pašnekovas pripažino, kad pastato pridavimo eksploatuoti procedūra užsitęsė, tačiau teigė galįs tai paaiškinti. "Procedūrą pradėjome liepą, ir nors darbus atlikome pagal projektą, buvo liepta suprojektuoti papildomą vandentiekio atšaką. Tam reikėjo gauti gretimame sklype esančių vamzdynų savininkų sutikimą. Vyko derybos, projekto gaminimas, derinimas, darbai. Tai užtruko keturis penkis mėnesius. Be to, negalėjome priduoti pastato. Galėjome "Vilniaus vandenis" paduoti į teismą ir reikalauti padengti nuostolius, nes per klaidą suderintas ne toks projektas. Praradome daug laiko", – pasakojo "Karoliukų" šeimininkas.

Paklaustas apie stiklo konstrukcijų koridoriuose patikimumą, V.Brusokas pirmiausia pareiškė, kad tai nesąmonė. "Ten viskas padaryta pagal suderintą projektą, atitinka visas normas. Apsauginę funkciją atlieka rėmas, kuris yra sustiprintos konstrukcijos", – atrėžė pašnekovas. Tačiau vėliau jis kiek pakeitė savo nuomonę. "Pats to nemačiau. Bet jeigu yra koks nors brokas, galim kreiptis, kad tie dalykai būtų tvarkomi", – svarstė V.Brusokas.

Kreivai sumontuoti balkonai jam esą buvo naujiena. "Pirmą kartą tokį dalyką girdžiu. Kaip taip gali būti? Reikia sėsti, peržiūrėti, ir mes jį sutvarkysime. Išsikviesime rangovus, rasime kaltus, – žadėjo verslininkas. – Bet per du šimtus butų tokie vienetai – tai yra normalu."

O dingę radiatoriai ir apgadintos pastato konstrukcijos, anot jo, yra ir gyventojų "nuopelnas". Esą dalį žalos padarė žmonių butus įrengdami darbininkai, o vaikai pastatą ardo greičiau nei laikas.