Quantcast

Vaikų apsauga virsta baubu


2009-07-15
Stasys Gudavičius
Vaikų apsauga virsta baubu

Televizijos baiminasi, kad kitąmet įsigaliojus naujam Nepilnamečių apsaugos nuo neigiamos viešosios informacijos poveikio įstatymui, žiniasklaida patirs cenzūrą, bet teisės ekspertai ramina, kad taip neturėtų atsitikti.

Pateiks savo nuomonę

Vakar Seimas didžiule balsų dauguma atmetė kadenciją baigusio prezidento Valdo Adamkaus veto prieštaringai įvertintam Nepilnamečių apsaugos nuo neigiamos informacijos poveikio įstatymui. Už tai, kad būtų atmestas veto, balsavo 87 parlamentarai, prieš buvo 6, susilaikė 25.

Toks Seimo sprendimas reiškia, kad Prezidentė Dalia Grybauskaitė privalės per tris dienas pasirašyti ir oficialiai paskelbti šį įstatymą, nors galbūt pati šio įstatymo neremia.

Valstybės vadovės nuomonė apie šį teisės aktą turėtų būti paskelbta šiandien arba rytoj. "Prezidentė įvykdys reikalavimą pasirašyti įstatymą, kuris Seimo buvo pakartotinai priimtas. Tačiau išnagrinėjus šio įstatymo nuostatas bus pateikta valstybės vadovės nuomonė, ar jame yra kas nors keistina ir tobulintina", – sakė Prezidentės atstovas spaudai Linas Balsys.

Naujos redakcijos Nepilnamečių apsaugos nuo neigiamos viešosios informacijos poveikio įstatymas įsigalios kitų metų kovo 1 d., todėl dar yra laiko jį pakoreguoti.

Pamiršo vaiko teises?

Pasak Seimo Švietimo, mokslo ir kultūros komiteto pirmininko Valentino Stundžio, naujasis įstatymas iš esmės nekeičia iki šiol galiojusio teisinio reguliavimo, tik jį patikslina ir pakoreguoja.

Įstatymą prezidentas vetavo argumentuodamas, kad kriterijai, kuriais remiantis būtų nusprendžiama, kokia informacija priskiriama šiai kategorijai, suformuluoti neaiškiai ir abstrakčiai.

V.Adamkų vetuoti minėtą įstatymą ragino žmogaus teisių gynėjai nevyriausybininkai. Įtakingos nevyriausybinės organizacijos neigiamai įvertino šį dokumentą teigdamos, kad jis – homofobiškas, prilygsta cenzūrai, juo pažeidžiami Lietuvos tarptautiniai įsipareigojimai.

"Deja, prezidentas koncentravosi į informacijos laisvę, visiškai pamiršdamas vaikų teises ir laisves", – apgailestavo V.Stundys.

Gąsdino gėjais

Opozicijos lyderis, Tvarkos ir teisingumo frakcijos seniūnas Valentinas Mazuronis pritarė V.Stundžio nuomonei dėl vetuoto įstatymo.

"Nereikia vynioti žodžių į vatą – taip, įstatymas, be kita ko, skirtas nepilnamečiams apsaugoti nuo homoseksualių santykių agitacijos", – teigė V.Mazuronis. Kreipdamasis į Seimo narius jis klausė: "Ar būtumėte labai laimingi, jeigu pas jus vieną dieną ateitų sūnus ar anūkas ir pasakytų: "Žinai, aš myliu berniuką"? Jeigu šiuo įstatymu bent dalį nepilnamečių apsaugosime nuo tokių santykių agitacijos, tai būtinai reikia padaryti."

Bet opozicinių socialdemokratų atstovai sutiko su prezidento veto. Seimo narė Marija Aušrinė Pavilionienė sakė, kad naujas įstatymas "skatina įvesti cenzūrą ir susidoroti su kitaip mąstančiais ar besielgiančiais individais".

Lietuvos gėjų lyga, įvairios tarptautinės organizacijos ir institucijos irgi kritikavo šį įstatymą. Tarp jų buvo tokios įtakingos tarptautinės žmogaus teisių gynimo organizacijos kaip "Human Rights Watch" ir "Amnesty International", Europos Parlamento gėjų ir lesbiečių teisių intergrupė, daugiau nei trys dešimtys Europos Tarybos parlamentinės asamblėjos narių iš įvairių valstybių, Europos Tarybos žmogaus teisių komisaras. Vilniuje, Briuselyje ir Londone buvo surengti įstatymo priešininkų piketai.

Baiminasi susidorojimo

Televizijos įsitikinusios, kad naujasis įstatymas gali leisti valdžiai susidoroti su jai neįtinkančia žiniasklaida. Nors televizijų vadovai neginčija daugumos įstatymo nuostatų, pripažįsta, jog baiminasi galimų jų interpretacijų.

"Esame įsitikinę, jog įstatymas blogas ne todėl, kad jis nukreiptas prieš tariamus ar tikrus šeimos antivertybių skleidėjus, o todėl, kad neaiškios jo nuostatos leidžia uždėti apynasrį žiniasklaidai", – įsitikinusi Lietuvos radijo ir televizijos asociacijos (LRTA) prezidentė, TV3 kanalo vadovė Laura Blaževičiūtė.

Anksčiau būta baimės, kad vykdant įstatymą gali būti sudarytos sąlygos uždrausti iki 23 val. rodyti, pavyzdžiui, lietuvių liaudies pasakas, kurių dalis gali kelti siaubą, riedučių sportą, kaip sąmoningą turto naikinimą, viešą mėsainių valgymą, nes tai gali skatinti blogą mitybą, ir net Kristijono Donelaičio "Metus", kaip kūrinį, kupiną nešvankių posakių. Neva TV3 gali tekti atsisakyti "Simpsonų", o LNK nebegalės girti savosios šou žvaigždės Ruslano Kirilkino, nes tai esą gali būti įvertinta kaip homoseksualių santykių propagavimas.

Įstatymo nuostatų priežiūra pavedama Žurnalistų etikos inspektoriaus tarnybai. Ji turės teisę bausti žiniasklaidos priemones, kurios nesilaiko reikalavimų.

Inspektoriaus patarėjas Deividas Velkas įsitikinęs, kad televizijų baimės pernelyg išpūstos. "Esame tikri, kad didesnių bėdų neturėtų kilti. Tikrai niekas nesirengia cenzūruoti televizijų ar jų masiškai bausti ir uždaryti", – sakė jis.

Patarėjas atkreipė dėmesį į įstatyme įrašytus protingumo kriterijus vertinant, kokia informacija gali padaryti neigiamą įtaką nepilnamečiams.


ES pretenzijų neturi

ES oficialios institucijos neturi esminių pretenzijų Seimo pakartotinai priimto įstatymo formuluotėms. Esą padėtis bus atidžiai stebima ir bus laukiama, kaip šis įstatymas bus vykdomas. Jeigu pasitaikys "perlenkimo" atvejų, ES žada pateikti savo pastabas ir pasiūlymus.

Kitų metų pavasarį įsigaliojančiame įstatyme, kaip ir ligšiolinėje jo redakcijoje, neigiamą poveikį nepilnamečiams daranti pripažįstama informacija, susijusi su fizinio ar psichinio smurto vaizdavimu, rodomu mirusio, mirštančio arba žiauriai sužaloto žmogaus kūnu, erotinio pobūdžio informacija: kai skatinamas lytinis geismas, siūloma lytiškai santykiauti, rodomas lytinis aktas, jo imitacija ar kitoks seksualinis pasitenkinimas.

Neigiamo poveikio informacija pripažįstama ir sukelianti baimę ar siaubą, taip pat – kurioje demonstruojami paranormalūs reiškiniai sudarant šių reiškinių tikrumo įspūdį.

Be to, neigiamą poveikį turinčia pripažįstama ir tokia informacija, kurioje vartojami nešvankūs posakiai, žodžiai ar gestai, skatinami blogi mitybos, higienos ir fizinio pasyvumo įpročiai.

Pagal naująjį įstatymą nepilnamečiams neigiamą poveikį turės ir informacija, kuria agituojama už homoseksualius, biseksualius ar poligaminius santykius, iškreipiami šeimos santykiai, paniekinamos jos vertybės.