Quantcast

Lietuvoje gali būti įvestas "sausas įstatymas"


2009-06-16
Stasys Gudavičius
Lietuvoje gali būti įvestas

Lietuvoje rengiamasi įgyvendinti skandinavišką prekybos alkoholiniais gėrimais modelį, gerokai sugriežtinant legalų alkoholio realizavimą. Šiais gėrimais prekiaujančioms įmonėms prognozuojami bankrotai.

Atskiros parduotuvės

Kova su alkoholizmu pagarsėjęs Seimo Sveikatos reikalų komiteto pirmininkas, valdančiosios Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų frakcijos narys Antanas Matulas parengė visą pluoštą Alkoholio kontrolės įstatymo pakeitimų. Šie pasiūlymai kardinaliai keičia prekybos alkoholiniais gėrimais tvarką.

Prognozuojama, kad įgyvendinus pasiūlymus gerokai sumažės prekybos alkoholiu vietų, bus sudėtingiau legaliai įsigyti gėrimų. Baiminamasi, kad tai padidins nedarbą, nes bus uždaryta nemažai prekybos įmonių, taip pat smarkiai sumažės įplaukų į biudžetą.

Siūlomomis pataisomis nustatoma, kad alkoholiu būtų prekiaujama tik specializuotose parduotuvėse arba atitinkamai įrengtuose prekybos įmonių specializuotose skyriuose. Šiuose privalės būti įrengtas atskiras įėjimas, turės būti visiškai izoliuoti nuo gyvenamųjų ar kitokių patalpų, nesusijusių su prekių pardavimo organizavimu ar jų sandėliavimu.

Tokių prekybos įmonių langai turės būti aklinai uždangstyti, kad nebūtų matyti viduje lentynose sustatytų butelių eilių, taip pat parduotuvės viduje esančios alkoholinių gėrimų reklamos.

Virš prekystalių turės būti įrengta vaizdo įrašymo sistema. Parduotuvė įrašus turės saugoti 180 dienų ir, pareikalavus, juos pateikti specialiosioms kontrolės ar operatyvinėms institucijoms.

Atsiskaitoma už alkoholinius gėrimus turės būti tik tų prekybos vietų viduje.

Padidinamas amžiaus cenzas

Vienas griežčiausių reikalavimų – prekybos alkoholiniais gėrimais vieta neturi būti arčiau kaip 200 m iki maldos namų, laisvės atėmimo, karinės ir sukarintos tarnybos, policijos ir kitų statutinių, sveikatos priežiūros, ugdymo įstaigų. Nebegalės būti prekiaujama net ir silpniausiais alkoholiniais gėrimais kioskuose, degalinėse.

Skaičiuojama, kad šių reikalavimų įgyvendinimas vien Vilniuje pareikalaus uždaryti mažiausiai septynias dešimtis vietų, kur dabar prekiaujama alkoholiu.

Įstatymo projekte nustatoma, kad alkoholiniais gėrimais draudžiama prekiauti per meno, kultūros ir sporto renginius patalpose, kuriose jie vyksta. Tiesa, numatyta išimtis – galimybė pardavinėti alų, sidrą, alaus mišinius ir alkoholinius kokteilius tokiose patalpose įrengtose stacionariose viešojo maitinimo įstaigose.

Ketinama uždrausti pardavinėti stipresnius alkoholinius gėrimus asmenims, jaunesniems nei 21 metų. 18 metų cenzas paliekamas silpnesniems gėrimams – alui, sidrui, kokteiliams.

Prekybos įmonės privalės pačios užtikrinti, kad jaunesni nei 18-os į jas nė neįžengtų. Priešingu atveju gresia žiaurios bausmės. Didinamos baudos ir už kitus šio įstatymo pažeidimus.

Nustatomas draudimas vartoti alkoholinius gėrimus ne tik gatvėse, skveruose, aikštėse ir stadionuose, bet ir parkuose, paplūdimiuose, viešo naudojimo pastatuose ir "kitose vietose".

Sidras, alus ir alkoholio kokteiliai turės būti parduodami ne didesniuose nei pusės litro buteliuose.

Taip pat siūloma uždrausti paplitusį reiškinį, kai parduotuvės, pastačiusios porą staliukų ir pasivadinusios barais ar kavinėmis, naktį pardavinėja alkoholį.

Siūlo pereinamuosius laikotarpius

A.Matulas patvirtino tokiais siūlymais siekiąs "bent priartėti prie skandinaviško prekybos alkoholiu modelio".

"Pažiūrėkit – Skandinavijos šalyse, kur nustatytas valstybinis alkomonopolis, yra tik po 400–500 alkoholinių parduotuvių, o Lietuvoje jų – beveik 18 tūkst.", – sakė Seimo Sveikatos apsaugos komiteto pirmininkas.

A.Matulas teigė nesąs už sausą įstatymą, tik siekia, kad Lietuvoje gerokai sumažėtų alkoholinių gėrimų vartojimas.

Pasak jo, daugeliui siūlomų nuostatų nustatomas pereinamasis laikotarpis iki 2012 arba 2014 m. "Todėl, jeigu Seimas tiems pasiūlymams pritars, visuomenė ir verslas žinos, ko laukti, ir galės ruoštis tiems pakeitimams. Bus pakankamai laiko pasiruošti", – įsitikinęs komiteto vadovas.

A.Matulas nesitiki, kad visiems projekto nuostatams Seime bus pritarta: "Jeigu bent 80 proc. bus priimta, bus labai gerai. Tada galėsime teigti, kad Lietuva pagal alkoholio prieinamumą pasiekė ES šalių vidurkį." Anot jo, pataisos turėtų būti Seime svarstomos ir priimamos ateinantį rudenį, eilinėje plenarinėje sesijoje.

Laukia bankrotai

Alkoholiniais gėrimais prekiaujančių įmonių asociacijos prezidentas Laurynas Vilimas įsitikinęs, kad A.Matulas "gerokai perlenkia lazdą drastiškomis priemonėmis, panašiomis į sausą įstatymą, kovodamas su alkoholio vartojimu."

L.Vilimas prognozuoja, kad alkoholiniais gėrimais prekiaujančių verslininkų laukia nauja bankrotų banga. "Jau dabar matome pagausėjusių bankrotų procesą, kai nuo Naujųjų metų buvo sugriežtintos prekybos alkoholiu taisyklės, panaikinta naktinė prekyba, smarkiai padidinti akcizai. Tie pasiūlymai, kurie išvardyti A.Matulo projekte, dar labiau padidins tą problemų mastą. Ką ir kalbėti apie tai, kad valstybė nebegaus planuojamų pajamų iš akcizų", – įsitikinęs jis.

Lietuvos prekybos įmonių asociacijos vykdomasis direktorius Marius Busilas tvirtino esąs prieš besaikį alkoholio vartojimą. "Tikrai reikia su tuo kovoti. Klausimas tik, ar pasirenkame tinkamus būdus. Jau puikiai matome, kad kovai su alkoholiu pasirinkti ne tiek ginklai. Reikėtų pradėti nuo žmonių, ugdyti jų sąmoningumą, o ne bandyti sugalvoti vis naujų draudimų", – kalbėjo jis.

Lietuvos aludarių asociacijos prezidentas Saulius Galadauskas irgi kritikuoja siūlymus, kurie sugriežtintų prekybą alkoholiu. "Kai valdžia uždraudė naktinę prekybą alkoholiu, sužydėjo nelegalios prekybos taškai ir kontrabanda. Jei valdžia ir toliau griežtins ribojimus, reikia turėti omenyje, kad yra ir dar blogesnių alkoholio pakaitų. Kyla grėsmė, kad suklestės prekyba narkotikais. Šie neparduodami jokiose parduotuvėse, tačiau lengvai prieinami", – aiškino S.Galadauskas.

Nori griežtinti prekybą tabaku

Siūloma sugriežtinti ir Tabako kontrolės įstatymą. Asmenims iki 18 metų siūloma uždrausti ne tik rūkyti, bet ir su savimi turėti rūkalų.

Taip pat bus siūloma reikalauti, kad cigarečių ir kitų tabako gaminių pakuotės būtų ženklinamos paveiksliukais, neskatinančiais rūkyti.

Prekybininkus ketinama įpareigoti tabako gaminių nesiūlyti savitarnos skyriuose.